Zatvori
Poslovni Puls
19/06/2012

MMF uz pomoć Kine ipak osigurao 430 milijardi dolara za svoj krizni fond

Nakon višemjesečne potrage za novim sredstvima čini se da će Međunarodni monetarni fond (MMF) uspjeti ojačati svoj fond za prevenciju krize na zacrtanih 430 milijardi dolara, nakon što je Kina obećala da će velika nova gospodarstva uskočiti svojim doprinosima...

Zamjenik kineskog ministra financija Zhu Guangyao kazao je da će MMF dobiti preostali iznos potreban da vrijednost fonda dosegne 430 milijardi dolara kao što je provizorno najavljeno u travnju.

Najveća europska i azijska gospodarstva već su obećala iznose od ukupno oko 340 milijardi dolara za taj fond.

"Kina je uvjerena da će MMF ostvariti zacrtani cilj od 430 milijardi dolara, a Kina će pripomoći. Tijekom summita u Los Cabosu bit će objavljen konkretan iznos", kazao je Zhu novinarima pred summit G20 koji tijekom dana započinje u meksičkom ljetovalištu Los Cabos.

Zhu nije iznosio podrobnije brojke ali je kazao da je meksički predsjednik Felipe Calderon, trenutno čelnik skupine G20, uvjeren da će biti namaknuto više od 430 milijardi dolara. Calderon se u nedjelju sastao s kineskim predsjednikom Hu Jintaom.

MMF je još krajem prošle godine kazao da mora ojačati svoj krizni fond.

Na sastanku ministara financija G20 u travnju MMF je uspio dobiti čvrsta obećanja za ukupno 340 milijardi dolara, pri čemu se eurozona obvezala na 200 milijardi, Japan na 60 milijardi, dok su Britanija, Južna Koreja i Saudijska Arabije obećale po 15 milijardi dolara. Manje doprinose ponudile su druge zemlje EU-a i Singapur, dok su Sjedinjene Države odbile sudjelovati, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram