Zatvori
Poslovni Puls
20/06/2012

Summit skupine G20 donio nove trzavice između Europe i SAD-a

Pod pritiskom financijskih tržišta i zabrinutih svjetskih čelnika, Europa je poručila da je spremna poduzeti mjere za integriraniji bankarski sustav kako bi obuzdala dužničku krizu koja prijeti opstanku eura...

Na summitu skupine G20 vodećih industrijaliziranih zemalja i gospodarstava u razvoju u meksičkom ljetovalištu Los Cabosu, Njemačka i njezini partneri iz eurozone učinili su neuobičajen korak detaljno preciziravši mjere za dovršetak gospodarske i monetarne unije koju su osnovali prije 13 godina.

Među obećanjima u nacrtu izjave sa sastanka nalazi se obećanje da će razmotriti konkretne korake prema "integriranijoj financijskoj arhitekturi" u Europi koja će uključivati zajednički bankarski nadzor i čvrsta jamstva za isplatu bankovnih depozita, piše Reuters, a prenosi HRT.

SAD, MMF i Europska komisija vrše pritisak na države članice EU-a da osnuju bankovnu uniju kako bi prekinule začarani krug u kojem su se našle jako zadužene vlade koje spašavajući nelikvidne financijske institucije pogoršavaju problem državnih dugova i produbljuju krizu. Premda se taj termin ne spominje u deklaraciji, formulacija ipak sugerira da se Njemačka, koja odbacuje inicijative koje bi je mogle izložiti troškovima spašavanja banaka izvan njezinih granica, otvara prema ideji tješnje bankarske suradnje.

Vodeći poslovni ljudi svijeta od svjetskih čelnika traže više žurnosti u rješavanju gospodarskih teškoća kako ne bismo zapali u još dublju globalnu krizu od one 2008-2009. godine. Gospodarski rast glavna je tema sastanka šefova država i vlada G20 u Los Cabosu u Meksiku, koji bi trebali objaviti zajedničku izjavu o zabrinutosti za europsko gospodarstvo.

Uoči summita europski predstavnici bili su izloženi pritisku i optužbama da ne čine dovoljno za rješavanje dužničke krize koja ih nagriza od prosinca 2009. "Europljani nisu došli na sastanak na vrhu G20 kako bi dobivali pouke iz demokracije", rekao je novinarima predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Vidljivo ljutit zbog pitanja kanadskog novinara o vjerodostojnosti Europljana, istaknuo je da kriza nije potekla iz Europe, već iz Sjeverne Amerike. A predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy istaknuo je pak na istoj konferenciji za novinare da će G20 u završnoj izjavi poduprijeti i potaknuti napore Europe i eurozone za rješavanje krize. "Nismo samo mi odgovorni za sadašnje gospodarske probleme u svijetu", dodao je Van Rompuy, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram