Zatvori
Poslovni Puls
20/06/2012

RBA analitičari: Stopa nezaposlenosti na godišnjoj razini iznosit će 18,5 posto

Prema podacima HZZ-a broj nezaposlenih u svibnju je nastavio padati na mjesečnoj razini, no na godišnjoj razini nezaposlenost i dalje raste. U svibnju je na HZZ-u bilo registrirano 306.056 nezaposlenih osoba, što je za 17.666 osoba ili 5,5% manje nego u travnju, ali i za 7.337 osoba ili 2,5% više nego u svibnju prošle godine...

U svibnju je tako zabilježen veći odljeva iz evidencije nezaposlenih nego ulazaka u evidenciju. Tako je tijekom svibnja na Zavod prijavljeno 18.845 novonezaposlenih osoba, što je 0,6% manje nego u travnju te za čak 20,7% manje nego u svibnju 2011. Najveći udio u broju novoprijavljenih nezaposlenih osoba čine osobe koje su u evidenciju došle izravno iz radnog odnosa (60,4%), što je posljedica racionalizacije poslovanja i otpuštanja viškova radnika.

Iz evidencije je ukupno izašlo 36.511 osoba, što je 3,9% više na mjesečnoj razini te 7,6% više na godišnjoj razini. Od toga je 25.983 osobe (71,2%) brisano iz evidencije na temelju zasnivanja radnog odnosa. Smanjenje broja nezaposlenih na mjesečnoj razini djelom je i sezonskog je karaktera, no u svibnju je bilo za gotovo 10% slobodnih radnih mjesta na sezonskim poslovima nego u svibnju prošle godine.

Početak turističke predsezone uobičajeno znači veću potražnju za sezonskim radnicima, što pozitivno utječe na mjesečne promjene broja nezaposlenih. Međutim, na godišnjoj razini rast broja nezaposlenih upućuje na nastavak nepovoljnih kretanja, dok pad broja ulazaka u evidenciju i rast broja izlazaka iz evidencije na godišnjoj razini predstavljaju pozitivna kretanja. S obzirom na očekivani pad gospodarstva u ovoj godini, ne treba očekivati ni oporavak tržišta rada pa bi stopa nezaposlenosti mogla biti iznad stope u 2011. godini (18,5% vs 18%). Tek nakon poboljšanja trendova u realnom sektoru i početka stvaranja novih radnih mjesta možemo očekivati početak oporavka tržišta rada", stoji u zaključku analize RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram