Ryanair najavio preuzimanje svog najvećeg irskog konkurenta Aer Lingus

Irski niskobudžetni zrakoplovni prijevoznik Ryanair namjerava podastrti 694 milijuna eura vrijednu ponudu za konkurenta Aer Lingus kako bi pripremio teren za stvaranje jakog irskog prijevoznika…

U priopćenju Ryanair je naveo da će njegova ponuda biti gotovinska i iznosit će 1,30 era po dionici Aer Lingusa a bit će upućena kroz njegovu podružnicu Coinside.

Vrijednost ponude uključuje 38,3-postotnu premiju na vrijednost dionice Aer Lingusa u vrijeme zatvaranja burze u utorak, te 46,7-postotnu premiju u odnosu na prosječnu cijenu dionice u proteklih šest mjeseci. Ryanair već posjeduje udio od 29,82 posto u Aer Lingusu čiji je veći dio kupio prije više od pet godina, krajem 2006. i početkom 2007.

“Ponuda predstavlja značajnu priliku za povezivanje Aer Lingusa s Ryanairom kako bi se formirala jaka irska zrakoplovna grupa koja će moći uspješno konkurirati ostalim velikim europskim zrakoplovnim grupama na čelu s Air Franceom, British Airwaysom i Lufthansom”, poručio je izvršni direktor Ryanaira Michael O’Leary.

Ryanair je u dva navrata pokušao uspostaviti kontrolu nad Aer Lingusom ali je naišao na otpor Europske komisije i irske vlade.

Vlada u Dublinu vlasnik je 25 posto udjela u Aer Lingusu i razmišlja o prodaji u sklopu programa privatizacije koji obuhvaća niz državnih poduzeća.

Irska pokušava obnoviti gospodarstvo nakon što je u studenom 2010. bila prisiljena zatražiti 85 milijardi eura pomoći od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jer se našla na rubu sloma zbog ogromnih dugova.

Možda će Vas zanimati:
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>