Zatvori
Poslovni Puls
20/06/2012

Ipak nisu volonteri: Za 6.000 kuna mjesečno vode društvene profile za Milanovićevu Vladu

Iako se do sada pisalo kako stručnjaci u odjelu za online komunikacije Vlade RH rade "volonterski", čini se kako to ipak nije u potpunosti točno...

Naime, Index je dobio potvrdu iz Vlade kako "volontere", koji vode njihove službene kanale na društvenim mrežama, ipak plaćaju. I to sasvim pristojno. Od 5.000 do 6.000 kuna. Mjesečno. Vijest je ranije objavio i Rep.hr.

Za ta radna mjesta nije bilo javnog natječaja, a od prvog dana u timu su Tomislav Korman koji je nedavno diplomirao biotehnologiju, Ana Urlić koja radi na internetskoj komunikaciji SDP-a od lokalnih izbora 2009, maturant Fran Kušeta te Marko Božac, student prve godine Ekonomskog fakulteta.

"U Odjelu za online komuniciranje trenutačno je angažirana jedna državna službenica u stalnom radnom odnosu, jedan državni službenik primljen na temelju principa rotirajuća vrata, dakle na mandat koji je vezan uz mandat predsjednika Vlade. Samo jedna osoba angažirana je na ugovor o djelu. Također, jedna je osoba u angažmanu preko studentskog ugovora, a jedna je plaćena isključivo tijekom školskih praznika jer je riječ o srednjoškolcu", poručili su iz Vlade dodajući kako su dolaskom na Vlast krajem prosinca zatekli šest osoba na ugovoru odjelu koji su otkazani koji su imali mjesečne iznose od 3.500 do 7.500 kuna.

"Kao srednjoškolac, za vrijeme trajanja školske godine po zakonu nisam mogao biti plaćen i nisam bio plaćen. Tek kada je završila školska godina i počeli praznici bit ću plaćen preko učeničkog ugovora. Sve to je bilo i najavljeno", napisao je spomenuti Kušeta na Twitteru.

A evo što kaže Vlada, prigodno - putem Twittera:

U Odjelu za online komuniciranje trenutačno je angažirana jedna državna službenica u stalnom radnom odnosu, jedan državni službenik primljen na temelju principa rotirajuća vrata, dakle na mandat koji je vezan uz mandat predsjednika Vlade. Samo jedna osoba angažirana je na ugovor o djelu. Također, jedna je osoba u angažmanu preko studentskog ugovora, a jedna je plaćena isključivo tijekom školskih praznika jer je riječ o srednjoškolcu.

Dakle, u Odjelu za online komuniciranje angažirana je jedna osoba na ugovor o djelu. Jedini ugovor o djelu koji je na snazi kreće se (ovisno o mjesecu) između 5 i 6 tisuća kuna netto.

Dolaskom u Vladu 23.12. zatekli smo šest osoba na ugovoru o djelu koji su otkazani. Oni su se kretali u iznosima od 3.500 do 7.500 kuna. Kroz godine bilo je i ugovora o djelu u iznosima višim od 15.000 kuna, a broj angažiranih na ugovor o djelu u pojedinim mjesecima dosezao je i do 15 ljudi.

O svemu ovome govorili smo više puta proteklih mjeseci:
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/176673/Od-kampanje-za-Kukuriku-do-tvitanja-u-ime-Vlade.html
http://www.netokracija.com/community-menadjeri-vlada-rh-25024

Ovo su odgovori koje smo pisali kada ste nas pitali o našem radnom odnosu na društvenim mrežama:

"Odjel za online komunikaciju po prvi puta postojat će u Hrvatskoj. Uredbom o Uredu predsjednika Vlade RH (koji je stupio na snagu 12.1.2012.) formiran je Odjel za online komunikaciju - do tada ta radna mjesta nisu postojala. Slične poslove radila je u prošloj Vladi skupina ljudi na ugovor o djelu. Ustroj više odjela je u tijeku, a Vlada će do okončanja ustroja rad volontera pokušati regulirati ugovorom o djelu. Sigurno ni na koji način ne krši i neće kršiti zakon. Namjera je bila dobra i na korist javnosti: Do formiranja odjela i reguliranja statusa, suradnici koji su radili u kampanji Kukuriku koalicije nastavit će upravljati društvenim mrežama kako bi ostvarili obećano u izbornoj kampanji. Proces ustroja odjela uključuje donošenje Pravilnika o radu te sistematizaciju radnih mjesta, a okončan bi bio usvajanjem Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi."

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram