Zatvori
Poslovni Puls
21/06/2012

Svjetsko tržište: FED zadržao referentnu kamatnu stopu, rast njemačkih i američkih prinosa...

Jučerašnji je dan na međunarodnim tržištima protekao bez značajnijih ekonomskih objava...

Treba spomenuti tek usporavanje rasta proizvođačkih cijena u Njemačkoj u svibnju. Proizvođačke su cijene u spomenutom mjesecu porasle za 2,1% na godišnjoj razini, dok su na mjesečnoj zabilježile pad od 0,3 posto.

Tijekom cijelog dana tržište je iščekivalo zaključke sa sastanka čelnika FED-a i mogućoj najavi novih mjera kvantitativnog popuštanja. U konačnici, FED je najavio da će proširiti svoj program na zamjenu kratkoročnih papira dugoročnim dugom u iznosu od 267 milijardi dolara do kraja 20112.

Cilj takve odluke je produžiti dospijeće obveznica koje drži središnja banka i smanjiti troškove financiranja. Očekivano, referentni kamatnjak je zadržan na 0,25%.

Jučer je na inozemnim tržištima nastavljen rast njemačkih i američkih prinosa, pri čemu je desetogodišnji američki prinos od početka godine porastao s razina oko 1,43% na 1,65 posto.

Međutim, u idućim mjesecima možemo,o očekivati polagano ravnanje krivulje s obzirom da je FED na jučerašnjem sastanku najavio da će proširiti svoj program na zamjenu kratkoročnih papira dugoročnim dugom u iznosu od 267 milijardi dolara do kraja 20112. Takva odluka bi trebala dovesti do pada dugoročnih kamatnih stopa i smanjenja volatilnosti na tržištu, javljaju RBA analitičari.

 

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram