Zatvori
Poslovni Puls
22/06/2012

Španjolskim bankama potrebne 62 MILIJARDE eura dodatnog kapitala?

Španjolskim bankama trebat će između 51 i 62 milijarde eura dodatnog kapitala kako bi prebrodile oštar pad gospodarstva, što je manje od 100 milijardi eura koliko je Španjolskoj ponudila eurozona, pokazala su izvješća neovisnih revizora...

Kako bi se utvrdilo kolika je međunarodna pomoć potrebna za dokapitalizaciju gubicima pogođenih banaka, španjolska vlada koristit će se izvješćima konzultantskih tvrtka Roland Berger i Oliver Wyman.

Španjolska je poručila da će pomoć službeno zatražiti u idućih nekoliko dana, no detalji o tome kolike su potrebe svake pojedine banke neće biti poznati do rujna.

Zbog slabosti gospodarstva i velikih gubitaka banaka, Španjolska je već mjesecima u središtu dugotrajne dužničke krize u eurozoni, zbog čega se prinosi na njezine obveznice kreću na rekordnim razinama otkada je uveden euro.

Kako se razina prinosa na obveznice iznad 7 posto smatra dugoročno neodrživim troškom financiranja, a s tim su prinosima Grčka, Portugal i Irska svojedobno zatražile međunarodnu pomoć, eurozona je nedavno Španjolskoj ponudila pomoć od 100 milijardi eura, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram