Zatvori
Poslovni Puls
23/06/2012

Najtiražniji njemački tabloid Bild osvaja medijsko tržište istočne Europe

Njemački tabloid Bild slavi 60. rođendan. Izdavač Axel Springer svoja izdanja objavljuje od Španjolske do Rusije, a ima ih preko 120. Najveću nakladu ima njegov auto-magazin, piše DW...

Prema podacima izdavačke kuće Axel Springer najuspješniji časopis u Europi je Auto-Bild. Svakog mjeseca u 30 zemalja svijeta proda se sedam milijuna toga magazina. Taj časopis ima licencna izdanja i u Indiji i Tajlandu. Vrlo uspješni su i drugi proizvodi te izdavačke kuće, primjerice Computer-Bild.

U Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji izdavač Axel Springer zajedno sa švicarskim partnerom Ringierom izdaje klasične bulevarske novine koje nastaju po uzoru na njemački Bild i švicarski Blick, ali imaju neovisnu uređivačku politiku. Svojim čitateljima nude ono što tržište traži. Njihov cilj je da u tim zemljama izdaju najtiražnije novine, što im, po navodima iz stručnih krugova, i uspijeva.

Fakt je u Poljskoj vrlo kratko nakon izlaska na tržište 2004. godine postao najčitaniji list u zemlji. Kao i druge novine u Poljskoj i Fakt je sklon senzacionalističkom izvještavanju. Uoči Europskog nogometnog prvenstva nisu štedjeli na izrazima koji kao da govore o ratu.

"U Poljskoj je novinarstvo angažirano. Često se miješaju izvještaji i komentari novinara. Osim toga u središtu pozornosti je unutarnja politika", kaže poljski stručnjak za medije Stanislav Mocek u svojoj studiji o medijima u Poljskoj. To što su novine poput Bilda i Fakta, koje izdaje isti izdavač, povremeno na različitim stranama, ne smeta menadžmentu.

"Time se zapravo potvrđuje da su redakcije ovih listova neovisne. A najvažnija je zarada", kažu toj izdavačkoj kući.

Springer bi proširio djelatnost u Poljskoj. U travnju ove godine Springer i Ringier su preuzeli i najveći poljski Internet-portal Onet.pl. "Za nas je to prekretnica", izjavio je tadašnji šef mješovitog poduzeća Florian Fels. "Pored najtiražnijih novina u Poljskoj, Ringier-Springer će ubuduće imati i najutjecajnije online-medije." Springer u Poljskoj izdaje i magazine "Newsweek Polska" i poljski "Forbes".

U Mađarskoj je Springer aktivan od političkih promjena 1989. godine. U međuvremenu objavljuje 10 novina i 30 časopisa (TV-programi, za žene, za mladež, zagonetke) i moglo bi se reći da je prerastao u najutjecajnijeg izdavača u zemlji. Na ruskom tržištu Springer također proširuje svoje djelatnosti, mada je uglavnom riječ o izdanjima bez političkih sadržaja. Najveći uspjeh u Rusiji Springer ostvaruje zahvaljujući popularno-znanstvenom časopisu GEO i tabloidskom časopisu OK.

Njemačko-švicarski medijski koncern Ringier-Springer u Srbiji dominira zahvaljujući velikim tiražama bulevarskog dnevnog lista Blica. I u Slovačkoj ovo zajedničkog medijsko poduzeće u vlasništvu ima najutjecajnije bulevarske novine Novy Čas. Na češkom tržištu plasiran je list Blesk koji je također najčitaniji. Tu su još petore novine i 14 časopisa.

Predsjednik Uprave Nakladne kuće Axel Springer Matthias Döpfner najavio je da kompanija namjerava širiti svoje aktivnosti na međunarodnom tržištu, osobito na online-području. Trenutno Springer gotovo trećinu prihoda ostvaruje u inozemstvu. Prihodi na internetu ne dolaze zbog klasičnih novinarskih sadržaja nego preko oglasnika za nekretnine i ponudu poslova. Springer nije jedini njemački medijski koncern koji posluje u većem dijelu Europe. I WAZ i Burda su već osvojili važne udjele na tržištima, osobito na istoku Europe.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram