Zatvori
Poslovni Puls
23/06/2012

Talijanski premijer: Čeka nas prava apokalipsa ako se ne dogovorimo oko načina rješavanja krize

Talijanski premijer Mario Monti je poručio da će sudbina eurozone biti poznata za sedam dana i da postoji ozbiljna opasnost od “smrtonosne spirale”. On kaže da bi to ugrozilo političku i ekonomsku budućnost Europe...

Monti je upozorio na “apokaliptični ishod” u slučaju da razgovori koji će biti vođeni između čelnih ljudi četiri najjače europske zemlje propadnu, prenosi britanski Guardian.

Talijanski lider sljedećega tjedna razgovarat će s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i španjolskim premijerom Marianom Rahoyjem u pokušaju da se započne put prema spasu eura i eurozone.

Talijanski premijer je rekao da lideri eurozone rade na planu koji će zaustaviti širenje dužničke krize, ali i zadovoljiti odbijanje Njemačke da sankcionira financijsku neodgovornost.

"Njegovo usvajanje bi bio znak da eurozona želi daljnju integraciju", kaže Monti i navodi da u minimalne uvjete za pozitivni ishod spadaju uspostavljanje čvršće bankarske unije, sa centraliziranom kontrolom, kao i postojanje zajedničkog europskog fonda koji bi služio kao garancija za ugrožene europske ekonomije.

“U slučaju da ne napravimo pravi dogovor i summit ne bude uspješan, pritisak špekulanata na pojedine zemlje bi bio sve jači, a najslabije zemlje bi bile drastično ugrožene”, rekao je Monti. On je dodao da špekulativni napadi ne bi bili fokusirani samo na one koji su se oglušili o uputstva EU, već i na zemlje kao što je Italija, za koju je rekao da poštuje pravila, ali vuče dugove iz prošlosti.

“Veći dio Europe bi se morao nositi sa sve većim kreditnim kamatama, što bi posredno utjecalo na ekonomiju, a to je u suprotnosti s onim što je potrebno za rast”, rekao je Monti. Premijer Italije je dodao bi da u slučaju da pregovori propadnu, frustracija javnosti prema Europi dodatno narasla.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram