Zatvori
Poslovni Puls
23/06/2012

Život u EU: Hrvati neće moći dobiti posao u Velikoj Britaniji u idućih 7 godina?

Čelnik britanske oporbe i laburističke stranke Ed Milliband govorio je o zapošljavanju imigranata iz istočne Europe te rekao kako bi Hrvatima trebalo zabraniti rad u Velikoj Britaniji maksimalnih sedam godina nakon ulaska u EU, objavljeno je u intervjuu londonskome Guardianu...

Milliband je u intervjuu priznao kako je njegova stranka, dok je bila na vlasti, olako shvaćala neprijateljstvo domaćih radnika prema strancima i taj problem nazivala predrasudama. Laburisti su, rekao je, na tržište rada pustili previše doseljenika iz istočne Europe.

Najavio je promjenu odnosa laburista prema angažiranju useljenika kako agencije za zapošljavanje ne bi mogle oglašavati isključivo ponudu jeftinije radne snage.

Predložio je da se takvim agencijama uvedu kazne, da se poslodavcima udvostruče kazne za isplatu plaće niže od minimalne te da svaki srednji i veliki poslodavac koji zapošljava više od 25% strane radne snage mora to prijaviti organizaciji Jobcentre Plus, njihovu zavodu za zapošljavanje.

Hrvatske se izravno tiče Millibandov prijedlog da se granice ne otvore novim članicama Europske unije. Zemlje EU-a radnicima iz nove članice, a Hrvatska će to postati 1. srpnja 2013., mogu ne dopustiti zapošljavanje maksimalno sedam godina.

Iako vladini podaci pokazuju da 370.000 stranaca uzima socijalnu pomoć, Milliband naglašava da je u tome broju razmjerno manje useljenika od britanskih radnika, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram