Zatvori
Poslovni Puls
23/06/2012

Gotovo je sa štednjom: Jedan posto europskog BDP-a ulagat će se u gospodarski rast

Talijanski, francuski, njemački i španjolski čelnici usuglasili su se u Rimu o prijedlogu da se 1% europskog BDP-a namijeni za poticanje rasta, ali su se razišli o pitanju treba li i kako uvesti obveznice u borbi s dužničkom krizom u eurozoni, javljaju agencije...

Ipak su istaknuli da se poticanje rasta neće ostvarivati na štetu proračunske discipline, na mini sastanak na vrhu Italije, Francuske, Njemačke i Španjolske, na kojemu čelnici trebaju pripremiti važan europski summit 28. i 29. lipnja.

"Prva zadaća o kojoj smo se dogovorili je poticanje rasta, ulaganja i otvaranje radnih mjesta, bilo pomoću strukturnih reforma na nacionalnoj razini, bilo na temelju nove agende na europskoj razini", rekao je talijanski premijer Mario Monti.

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je pak da su se čelnici četiriju najvećih gospodarstava u eurozoni dogovorili kako će 1% europskog BDP-a, to jest 120 do 130 milijarda eura, namijeniti za poticanje rasta.

Odmah nakon toga, njemačka kancelarka je potvrdila taj zajednički cilj, koji je ocijenila kao važan znak. Angela Merkel, koja predvodi najjače europsko gospodarstvo što najviše doprinosi u fondove za spašavanje ugroženih zemalja eurozone, poduprla je paket za rast, ali nije spomenula nikakav napredak prema zajedničkoj odgovornosti za već stvorene dugove u eurozoni ili nove pozajmice.

Merkel argumentira da bi 17 članica eurozone moralo prenijeti nadzor nad nacionalnim proračunima i gospodarskom politikom na Bruxelles prije nego što bi Njemačka razmotrila izdavanje zajedničkih dužničkih obveznica.

Monti je kazao kako su čelnici u Rimu bili jedinstveni ističući da dosad nije učinjeno dovoljno. No čvrst temelj za rast može osigurati samo proračunska stega, upozorio je. Hollande je ipak postavio svoje uvjete kazavši da neće biti prijenosa suvereniteta EU-u ne bude li više solidarnosti. "Zajedno sa solidarnošću, trebaju vam i kontrole", uzvratila mu je kancelarka.

Španjolski premijer Mariano Rajoy istaknuo je pak da je "sretan zbog rezultata ovog susreta koji će utvrditi nepobitnu nepovratnost eura".

Izvor: HRT

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram