Zatvori
Poslovni Puls
26/06/2012

Njemački studenti koriste računalnu tehnologiju kako bi pomogli svojoj nogometnoj reprezentaciji

Stožeru njemačkog izbornika i na ovom Europskom nogometnom prvenstvu opet pomažu vrijedni studenti jedne njemačke sportske visoke škole. Do u tančine analiziraju protivnike, otkrivaju prednosti i slabe strane, piše DW...

Prizori s utakmica trepere na brojnim monitorima prenosivih kompjutora. U jednom malom uredu Visoke škole za sport u Kölnu vlada velika koncentracija. Studenti u svoje kompjutore vrijedno ukucavaju brojeve i podatke o dosadašnjim igrama na europskim prvenstvima, te sumiraju svoja zapažanja. No najveći posao ipak obavljaju kod kuće. "Zahvaljujući prenosivim kompjutorima puno smo fleksibilniji", objašnjava Kai Krüger, koji u ovom projektu sudjeluje još od 2007. Cjelokupna analiza neke igre traje i do osam sati. Nju studenti, uz svoj redoviti rad, obavljaju dobrovoljno. Svejedno, svi sudionici projekta ove se zadaće prihvaćaju s velikim elanom.

Od 2005. trenerski stožer Njemačkog nogometnog saveza (DFB) blisko surađuje s ovom sportskom visokom školom. Sve prijateljske utakmice kao i one za kvalifikacije precizno se analiziraju. Profesor Jürgen Buschmann se sa smiješkom prisjeća odlučujućeg poziva tadašnjeg njemačkog izbornika: "Poziv je došao u jedan ujutro. Uspravio sam se u krevetu kao svijeća, jer s druge je strane bio gospodin Jürgen Klinsmann." Od tada je puno toga napravljeno. Dok je za Svjetsko prvenstvo 2006. 16 studenata bilo zaduženo za 31 ekipu, danas ih je 45 koji obrađuju 15 reprezentacija. Zanimanje studenata za ovaj projekt je ogromno, no ne smije svatko sudjelovati. Prvo, treba znati igrati nogomet. Ali i ne samo to. Analiza mora biti dobro obrazložena. Zbog čega je došlo do određene situacije, zbog čega je utakmica završila loše? A to sročiti u riječi ponekad je teško i samim vrhunskim igračima. "Prvo se organiziraju tečajevi, tako da su svi na istoj razini te da na isti način analiziraju igre", objašnjava student Kai. I nisu tu samo mladići. U ovoj je ekipi za analizu i jedna igračica iz ženske savezne nogometne lige.

I tako trenerska ekipa Njemačkog nogometnog saveza uoči početka turnira dobije cijelu jednu knjigu informacija o svim sudionicima Europskog prvenstva, a uoči svake utakmice još dodatno posebno izvješće o konkretnoj protivničkoj reprezentaciji. 40 stranica teksta, plus DVD kako bi se opisani taktički primjeri mogli odmah i pogledati. "Ne želimo se prilagođavati protivniku, ali poznavati slabosti i jake strane protivnika, to je već važno", objašnjava savezni izbornik Joachim Löw. "Mene ne zanima je li netko visok 1,94 m ili ima li 85 kg. Mi želimo znati njegove igračke karakteristike."

Od ovog posla nema koristi samo Njemački nogometni savez, već i studenti. Iako rade kao volonteri. DBF ih u znak zahvalnosti poziva na domaće utakmice koje se održavaju u regiji, poklanja im dresove i posjećuje ih na fakultetu. Studenti smiju pratiti i treninge koji nisu otvoreni za javnost te na kraju sa saveznim trenerom Löwom raspravljati o tomu kako je protekao trening. Uz to, dobiju i svjedodžbu koju potpisuju profesor Buschmann, izbornik Löw i menadžer reprezentacije Oliver Bierhoff. "Dobro dođe kad se natječete za neki posao", smješka se Kai."To vrijedi više nego da nam plate."

Foto: eurocuppictures.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram