Zatvori
Poslovni Puls
26/06/2012

Slavko Linić pokreće akciju: Nemaš lovu - prodaj stan!

Umirovljenici koji žive u stanovima od 150 kvadrata, a imaju samo 800 kuna penzije neće primati socijalnu pomoć jer su zapravo bogati, rekao je ministar financija Slavko Linić za Jutarnji i odmah najavio da od iduće godine uvodi porez na imovinu...

Pritom će se višim stopama oporezivati neiskorištena, a relativno malim stopama korištena imovina poput iznajmljenih stanova ili vikendica.

Prema nacrtu novog Zakona o socijalnoj skrbi, prvi put se u dodjelu socijalne pomoći uvodi imovinski cenzus kako bi više sredstava ostalo za stvarno socijalno ugrožene. Samac ili obitelj čija je imovina vrednija od 332.600 kuna (45.000 eura) neće više imati pravo na socijalnu pomoć od države.

U vrijednost te imovine za samca nije uračunato 35 nužnih kvadrata stana i po deset kvadrata za svakog člana obitelji.

"Mladi u Hrvatskoj u daleko su većoj opasnosti socijalne isključenosti u usporedbi sa starijima. Oni moraju zaraditi i za sebe i za njih. Stari ljudi redovito imaju imovinu, a u prosvijećenim zemljama ne možete dobivati socijalnu pomoć ako imate imovinu. Koliko god to bilo nepopularno, uvođenje poreza na nekretnine prisilit će vlasnike da bolje njima gospodare, utjecat će na sniženje cijena nekretnina. Potrebno je uvesti porez na neizgrađeno građevinsko i neobrađeno poljoprivredno zemljište. Također, potrebno je povećati porez na nasljedstva i darove, a smanjiti porez na promet nekretnina koji je najveći u regiji", komentirao je za Jutarnji list Gojko Bežovan, profesor socijalne politike na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram