Zatvori
Poslovni Puls
26/06/2012

Svjetsko tržište: Rast prodaje novih stambenih objekata u SAD-u, svi pričaju o Španjolskoj...

Tjedan je na međunarodnim tržištima započeo objavom prodaje novih stambenih objekata u SAD-u...

U svibnju je potražnja za novim stambenim objektima porasla pa se broj sklopljenih ugovora popeo na 369 tisuća, što je najviša razina u posljednje dvije godine. Ujedno, to je 7,6% više nego u prethodnom mjesecu, što je iznad očekivanja tržišta.

Na početku novog radnog tjedna Španjolska je i službeno zatražila zajam za dokapitalizaciju banaka, a na svjetskim tržištima je dominirala potražnja za sigurnim ulaganjima. Tako su američke i njemačke državne obveznice zabilježile rast cijena na dnevnoj razini.

Rast američkih i njemačkih državnih obveznica bio je potaknut zabrinutošću tržišta da ovotjedni sastanak čelnika EU (krajem tjedna) neće donijeti ujednačene stavove, čemu je pridonijelo ponovno kategorično odbijanje bilo kakvog izdanja zajedničkih vrijednosnica eurozone od strane njemačke kancelarke Merkel.

Njemačka se zalaže za jaču kontrolu članica i ispunjenje dogovorenih fiskalnih kriterija, dok blok zemalja na čelu s Francuskom zagovara izdanje zajedničke euroobveznce kako bi se smanjili troškovi financiranja zemljama s visokim prinosima (Španjolska, Italija), prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram