Zatvori
Poslovni Puls
27/06/2012

Španjolska poput Hrvatske: Moguće podizanje stope PDV-a na pojedine proizvode

Španjolska bi mogla povisiti stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na proizvode i usluge na koje se trenutno plaćaju niže stope kako bi povisila prihode od poreza i ispunila zadane striktne ciljeve smanjenja proračunskog manjka, objavilo je u utorak tamošnje ministarstvo financija...

Španjolska trenutno ima stopu PDV-a od 18 posto koja spada među najniže u Europi a mnogi proizvodi uvršteni su u kategorije na koje se plaćaju niže stope od osam ili 'superniskih' četiri posto.Tako se 8-postotni PDV naplaćuje za hotelska noćenja i još neke turističke proizvode, kao i za kino i kazališne ulaznice. Za knjige, novine i osnovne prehrambene proizvode Španjolci plaćaju četiri posto PDV-a.

"Ministarstvo razmatra mogućnosti za promjenu klasifikacije određenih proizvoda i usluga na koje se trenutno plaća niža ili 'super niska' stopa PDV-a", kazao je glasnogovornik ministarstva.

Time je vlada u Madridu prihvatila odgovarajuće sugestije Europske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nakon što je u ponedjeljak i službeno zatražila pomoć za svoje banke. Europski čelnici već su dogovorili da će za Španjolsku izdvojiti do 100 milijardi eura.

Vlada je najavila da će iduće godine povisiti PDV ali nije navela konkretne brojke.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram