Zatvori
Poslovni Puls
28/06/2012

Nacional i Vjesnik prvi su vjesnici početka konačne propasti hrvatskih tiskanih medija

U razmaku od samo mjesec dana hrvatsko novinarstvo ostalo je bez dvije dugogodišnje institucije. Nakon što je početkom mjeseca definitivno ugašen Vjesnik, ovoga tjedna na kioscima se nije pojavio ni Nacional...

Internetski portal tjednika kojeg je sredinom devedesetih pokrenuo Ivo Pukanić i dalje je funkcionalan, ali u ovom trenutku gašenje Nacionalovog online izdanja samo je pitanje dana, piše Index.

Gotovo je sigurno da Nacional neće biti zadnja žrtva otužne situacije na hrvatskoj medijskoj sceni, koja već godinama polako odumire. Počelo je još 2008. godine, gašenjem najvažnije nezavisne tiskovine u hrvatskoj povijesti - Feral Tribunea. No, dubina krize koja će zahvatiti hrvatske medije tada se još nije mogla naslutiti.

Feral je ipak bio kontroverzna novina, koja je teško mogla privući oglašivače. A malo koje novine, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu, danas mogu preživljavati samo na temelju tiraže. Međutim, već iduće godine ugasila se Arena, najstariji i svojevremeno najprodavaniji hrvatski časopis.

U međuvremenu je s kioska nestao mjesečnik Klik, kao i tjednik Stars. Kratkog je daha bio regionalni dalmatinski tjednik Vrime. U jednom trenutku najavljeno je bilo i gašenje Dubrovačkog lista, koji je zbog blokiranog računa rebrandiran u DU List. U najnovijem udaru na medijsku scenu, s kioska zajedno s Nacionalom nestaju i ostala izdanja NCL media grupe, među kojima je i Extra.

Ništa svjetlije ne izgleda ni medijska budućnost, piše Index. Najugledniji i najstariji hrvatski dnevnik Novi list u teškoj je financijskoj situaciji. Već mjesecima "visi" i poslovni list Business.hr, čijim zaposlenicima plaće stižu krajnje neredovito. O gašenju se naveliko šuška i u redakciji Aktuala. Styria sve teže podnosi gubitke koje proizvodi tjednik Forum. EPH, najveća hrvatska medijska korporacija, prisiljena je na otkaze i smanjivanje plaća...

"Ne mislim da je print ugrožen. Tiskana izdanja postojat će i za 50 godina. Samo će ih biti manje, opstat će samo najkvalitetniji sadržaji", rekao je u razgovoru za Index Željko Duka iz HND-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram