Zatvori
Poslovni Puls
29/06/2012

Dubrovčani i dalje traže poseban porezni status i stopu PDV-a od 17 posto

"U Dubrovniku unaprijed strahujemo od schengenskog režima. I dosad nam je život bio skup, a i najjednostavnija računica govori da će košarica troškova života dogodine u ovo doba Dubrovčanima poskupjeti i 40 posto. Dakako, sve to pod uvjetom da tegljači i kamioni s robom uopće dođu do Dubrovnika"...

Pelješka cesta u takvom je stanju da jedva može podnijeti i tekući promet, a kamoli pritisak koji će uslijediti. A gdje su tek trajektne karte koje će stajati 60 do 80 kuna! - negoduje predsjednik udruge “Dubrovnik Regija” Igor Žuvela nakon objave novog recepta za izlazak iz prometne izolacije krajnjeg juga RH ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića.

"Očekivao sam da će organizirati sastanak otvoren za javnost, a ministar se u tajnosti sastao s načelnicima lokalne samouprave kao političar s političarima, bez domaćeg stanovništva koje izravno pogađa prometna odsječenost", ljuti se Žuvela koji misli da su sazreli uvjeti za donošenje Vladine odluke o regionalizaciji kojom će Dubrovniku pripasti poseban položaj unutar RH.

"Dubrovnik treba ishoditi status eksklave. Taj institut nije nikakva osobitost i predviđen je Lisabonskim sporazumom. Dubrovačka regija mora nekako kompenzirati udar koji će doživjeti poskupljenjem provoza roba i gubitkom radnih mjesta. Prvi korak bio bi snižavanje stope PDV-a s 23 na 17 posto za Dubrovnik", smatra Igor Žuvela, inače pobornik izgradnje pelješkog mosta.

"Neki nam kažu, vozite se zrakoplovom ako nećete cestu i trajekte! Pitam vas, hoću li sjesti na avion kad poslovno moram skoknuti do Split", ogorčen je predsjednik udruge “Dubrovnik Regije”, piše Slobodna.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram