Zatvori
Poslovni Puls
29/06/2012

Radimir Čačić proglašen krivim za nesreću i osuđen na uvjetnu kaznu!

Na Županijskome sudu u mađarskome gradu Kaposvaru danas će biti objavljena presuda prvom potpredsjedniku hrvatske Vlade Radimiru Čačiću zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su 2010. poginule dvije osobe...

Podsjetimo,prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću danas će biti izrečena nepravomoćna presuda za izazivanje prometne nesreće 2010. godine u Kaposvaru u kojoj su poginule dvije osobe. Tužiteljstvo je zatražilo zatvorsku kaznu od 1 do 5 godina, dok je obrana zatražila oslobađajuću presudu.

Čačić je osuđen na 22 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od 3 godine za izazivanje prometne nesreće! Mora snositi troškove suđenja. Čačić će morati platiti milijun i 970 tisuća forinti sudskih troškova, dok će pola milijuna troškova platiti država.

Podsjetimo, riječ je o nepravomoćnoj presudi...

"Od samog početka govorio sam da osjećam ljudsku odgovornost, ali ne i krivnju. Vjerujem da je sud izrekom presude, kao i obrazloženjem potvrdio moje gledište. Sutkinja je u obrazloženju presude izričito naglasila da sam vozio u okvirima dozvoljene brzine, a da su uvjeti na cesti i vidljivost bili loši. Isto tako, a ne manje važno, ni na koji način nije dokazano da su svjetla na vozilu unesrećenih bila upaljena, dok je sa potpunom sigurnošću utvrđeno da nitko od poginulih nije bio vezan sigurnosnim pojasom, a da su bili ne bi bilo smrtnih posljedica. Na kraju, s namjerom što točnijeg informiranja hrvatske javnosti, a kako bi razjasnili određene razlike u vođenju kaznenopravnog postupka u dvije države, želim istaknuti kako u mađarskom kaznenom zakonu, za razliku od hrvatskog, u posebnim slučajevima kada se želi naglasiti granični prostor između uvjetne i oslobađajuću presude, postoji mogućnost da se trenutkom pravovaljanosti presude presuda trenutno briše iz kaznene evidencije. Time se onemogućuje da bilo tko prozove uvjetno osuđenu osobu za taj čin. Upravo je to ključni dio nepravomoćne presude mađarskog suda. Na žalost, ono što se dogodilo meni može se dogoditi svakom tko sudjeluje u prometu", poručio je Čačić nakon izricanja presude.

Ranije...

"Poštovani sude, prije svega želim naglasiti kako u potpunosti podržavam obranu koju je iznio moj odvjetnik. Još jednom želim izraziti duboko žaljenje i osjećaj osobne odgovornosti za nesreću koja se dogodila. Posve sam svjestan pretrpljene boli obitelji. Ako je išta karakteriziralo moj iskaz tijekom ovog suđenja, to je konzistentnost. Od prvog sam trenutka govorio o gustom oblaku magle nakon nekoliko sporadičnih oblačaka. Vrlo jasno sam na početku rekao koja je bila moja brzina. Jedan vještak je to potvrdio, drugi je to naknadno dopustio kao mogućnost. Što se tiče konstrukcije o iskazu o zračnom jastuku, rekao sam da su se otvorili na `bljak`, na jedan način koji nije potpun, nije ekspanzija. Što se tiče svjetla, još u prvom iskazu sam kazao da nisam vidio nikakva svjetla, da se ne sjećam nikakvih svjetala, pri čemu ne tvrdim da su ona bila isključena ili ne, jesu li bila pokvarena ili je to posljedica konstrukcije Škode pa blato prekrije svjetla, u to zaista ne ulazim, niti tvrdim da gospođa Liptak laže. Što se tiče pojaseva, mislim da je tu sve jasno. Ovdje se otvorila jedna tema za koju mi je žao da se uopće otvorila. Želim naglasiti da duboko poštujem ovaj sud, da ni u jednom trenutku nisam želio politizirati ovaj postupak. Jasno sam rekao da ću poštivati svaku odluku suda. To još jednom ponavljam. Na bilo kakve druge konotacije nisam mogao utjecati i smatram ih štetnim. Još jednom zahvaljujem na korektnom suđenju", poručio je Čačić tijekom današnjeg izlaganja na sudu u Mađarskoj.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram