Zatvori
Poslovni Puls
29/06/2012

Svjetsko tržište: Pad broja zahtjeva za naknade nezaposlenima u SAD-u, pozitivno raspoloženje...

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj u lipnju je iznosila 6,8% pa je nakon revizije podataka za svibanj ostala nepromijenjena (stopa nezaposlenosti iz svibnja revidirana je sa 6,7% na 6,8%). Indikator povjerenja potrošača u eurozoni u lipnju se smanjio na 19,8% sa 19,6% u svibnju, a indikator poslovne klime pao je na -0,94 (s -0,79 u svibnju), što je veći pad od očekivanja...

Broj zahtjeva za naknade nezaposlenima u prošlom tjednu u SAD-u je smanjen za 6 tisuća (nakon revizije prethodnih podataka), a broj zahtjeva kontinuirano nezaposlenih u prethodnom tjednu smanjio se za 15 tisuća. Druga revizija američkog BDP-a u prvom tromjesečju potvrdila je kvartalni rast od 1,9% (anualizirana stopa rasta), dok je revizija BDP-a Velike Britanije pokazala nešto veći godišnji pad od prve procjene (-0,2% vs -0,1%).

Na jučerašnjem sastanku čelnika EU odlučeno je o povećanju sredstava Europske investicijske banke (EIB) za 10 milijardi eura (na 120 milijardi eura) kojima će se nastojati pokrenuti gospodarstvo. Uz to, čelnici EU su odobrili paket pomoći Cipru i razradili detalje plana pomoći španjolskim bankama.

Pozitivan sentiment na tržištu odrazio se na američke obveznice koje su krajem dana izbrisale dio dobitaka iz prvog dijela trgovanja (iako su na dnevnoj razini dulja dospijeća zabilježila rast cijena). Njemačke su obveznice, nakon trodnevnog pada, ostvarile rast duž cijele krivulje.

Na jučerašnjoj aukciji petogodišnjih i desetogodišnjih talijanskih obveznica prinosi su blago porasli u odnosu na prethodnu aukciju, javljaju RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram