Zatvori
Poslovni Puls
03/07/2012

Najtraženija zanimanja u Hrvata: Konobar, prodavač, kuhar i programer

Najtraženija zanimanja u prvoj polovici ove godine bila su konobar, prodavač, kuhar, programer, prodajni predstavnik, komercijalist, vozač, agent u pozivnom centru, frizer, pokazuje analiza portala MojPosao...

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u kategorijama zanimanja prodaja (trgovina) - 28 posto oglasa i 30 posto životopisa, potom turizam i ugostiteljstvo - 21 posto oglasa i 18 posto životopisa, te administrativna zanimanjima - 9 posto oglasa i 22 posto životopisa.

Najdeficitarnije kategorije zanimanja, odnosno zanimanja u kojima je zabilježena velika ponuda poslova bile su zdravstvo i socijalni rad, turizam i ugostiteljstvo te strojarstvo i brodogradnja.

Najsuficitarnije, odnosno kategorije zanimanja u kojima je zabilježena velika potražnja za poslovima bile su ljudski resursi, bankarstvo te skladištenje i logistika.

Polugodišnja analiza tog portala pokazuje da su poslodavci najviše tražili zaposlenike za stalni radni odnos pa se više od polovice oglasa (55 posto) odnosilo se na takvu vrstu zaposlenja. To je pak 12 posto manje nego u prvoj polovici 2011.

94 posto posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, no više od polovice njih (56 posto) je bilo zainteresirano i za honorarni posao. S portala MojPosao ističu i kako se zamjećuje porast broja oglasa za osobe s invaliditetom, a pad oglasa za rad u inozemstvu.

Za radna mjesta izvan Hrvatske poslodavci su objavili 166 oglasa, što je 5 posto manje nego u prvom polugodištu lani, najviše oglasa bilo je iz kategorija IT i telekomunikacije, strojarstvo i brodogradnja te elektrotehnika. Oglasima za rad u inozemstvu, najviše su se tražili radnici za poslove u Njemačkoj te Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram