Zatvori
Poslovni Puls
03/07/2012

Radimir Čačić: Katastrofalni smo, trošimo dvostruko više energije od prosjeka europskih zemalja!

"Hrvatska energetska slika je katastrofalna. Trošimo dvostruko više energije od prosjeka europskih zemalja. Znatno opada prerada nafte u našim rafinerijama i proizvodnja plina, a premalo se koristimo obnovljivim izvorima"...

Upozorio je na to prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić na konferenciji o energetskoj budućnosti, u organizaciji tjednika Lider. Poručio je - do 2020. čekaju nas ulaganja vrijedna 15 milijardi eura što znači da čak šest puta moramo ubrzati energetske investicije.

Najveća ulaganja prema njegovim riječima očekuju se u elektroenergetiku, u visini od devet milijardi eura. Ta bi ulaganja, prema Čačićevim riječima, trebala promijeniti sliku Hrvatske od velike uvoznice energije s uspavanom industrijom koja prati energetske projekte, u zemlju koja sama može podmiriti svoje energetske potrebe, osigurati sigurnost i kvalitetu opskrbe i razviti domaću industriju osiguravajući joj izvozne reference.

Čačić smatra da više nema vremena za čekanje s izgradnjom elektrana te spomenuo kako se već kasni s realizacijom projekata kao što su Plomin i Ombla.

Na Liderovoj konferenciji predstavljeni su investicijski planovi HEP-a, Janafa, Plinacroa i Podzemnog skladišta plina.

Tako bi HEP ove godine trebao investirati 3,5 milijardi kuna, Janaf 750 milijuna kuna u dvogodišnjem razdoblju, PSP 250 milijuna kuna za četiri godine, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram