Zatvori
Poslovni Puls
06/07/2012

Christine Lagarde: Globalna ekonomija ponovno usporava

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde upozorila je u petak da svjetsko gospodarstvo usporava i da će prognoza rasta koja će uskoro biti objavljena biti niža od onih ranijih...

"Mogu vam reći da će biti snižena, svakako niža od prognoze objavljene prije tri mjeseca", rekla je Christine Lagarde na ekonomskom forumu u Tokiju.

U travnju je MMF povisio globalne prognoze rasta za ovu godinu na 3,5 posto, te na 4,1 posto u 2013., naprema u siječnju prognoziranih 3,3 odnosno 4,0 posto. Lagarde nije željela ići u detalje nove prognoze koja će biti objavljena ovog mjeseca, ali je kazala da izgledi "nažalost više zabrinjavaju" nego u vrijeme objave prethodne MMF-ove prognoze.

U travnju je MMF objavio da razlozi poboljšane globalne prognoze uključuju bolje globalne financijske uvjete i stišane strahove od dužničke krize u eurozoni.

"Prognoza za svjetsko gospodarstvo polako se popravlja, ali je još uvijek vrlo krhka", objavljeno je tada. U utorak je MMF sa sjedištem u Washingtonu snizio prognozu rasta za američko gospodarstvo i upozorio da Obamina administracija možda prebrzo reže deficit u uvjetima slabog gospodarstva. Procjenjuju da će gospodarski rast SAD-a u 2012. iznositi 2,0 posto, u odnosu na travanjsku prognozu od 2,1 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram