Zatvori
Poslovni Puls
06/07/2012

Ekonomist Sturm: Za dvije godine Hrvatska može riješiti problem nezaposlenosti!

Portal Dnevno.hr objavio je zanimljiv razgovor s Karino Hromin Sturmom, uglednim ekonomistom, diplomatom i gospodarstvenikom, bivšim bliskim suradnikom svjetski poznatog dr. Branka Horvata, autorom "Strategije razvoja Republike Hrvatske na bazi državnog intervencionizma", te izrazitim protivnikom liberalizma i Europske Unije...

"Linićevo hvalisanje prikupljenim velikim porezom, u vrijeme kada su svi ekonomski pokazatelji negativni, doći će na naplatu na jesen kada će situacija postati još gora, jer je već sada izvjesno da turistička sezona neće biti dobra. Politika Vlade prema kojoj građani moraju podnijeti sav teret neizvjesnog programa oporavka, pridonijet će većem zatvaranju obrta, malih i srednjih poduzeća i donijet će još više nezaposlenih na burzi. To su činjenice koje je nemoguće osporiti, zbog čega je nužan hitan zaokret u gospodarskoj politici", ističe Sturm i dodaje kako oporavka neće biti sve dok Vlada ne poduzme mjere državnog intervencionizma.

"Treniranje financijske strogoće na građanima najgori je oblik ekonomije. Kada već sastavljaju popise poreznih dužnika, neka navedu i popis svih ministara financija i guvernera HNB-a koji su nas zadužili za 50 milijardi eura duga u inozemstvu i onih koji će nas još više zadužiti", poručuju Sturm. "Kako bi povećali potrošnju trebali bi smanjiti kamate i poreze, dati u opticaj jeftin novac, što bi potaknulo investicije, proizvodnju i potrošnju. Kombinacijom ovih mehanizama mogu se dobiti ulaganja, te visoka proizvodnja, zaposlenost, osobna potrošnja, ekonomska stabilnost i visoki standard građana. Zvuči jednostavno, ali to nitko u Hrvatskoj ne primjenjuje."

Ovaj ekonomist tvrdi kako rješenje hrvatskih gospodarskih i financijskim muka leži...u Argentini!

"Još uvijek možemo učiniti isto što i Argentina koja je bila zadužena 100 milijardi dolara i koja je u roku od tri godine vratila svoje dugove. Hrvatska ima zaduženje od oko 50 milijardi, što znači da i mi možemo za tri godine vratiti dug i postati neovisni. A da je to doista tako, govori nam članak 53 Ustava Republike Hrvatske, koji kaže da je uloga Hrvatske narodne banke da to učini. Mi bismo sami sebe mogli financirati", kaže Sturm i predlaže da bi Hrvatsku trebalo podijelili u pet regija radi lakše organizacije.

"Kada regionalni i državni plan spojimo te napravimo financijski plan za sve te investicije, to postaje strategija razvoja Republike Hrvatske. Taj plan se izglasa u Saboru i imamo legitimitet da Narodna banka sve to plati. Narodne banke u drugim državama, naime, financiraju investicije i one su najveći agregat prihoda države. Kod nas se, međutim, Narodna banka samo zadužuje, što je katastrofa. Oni čine potpuno suprotno od onoga što im je ustavna uloga. No važno je napomenuti da bi pritom morali napraviti svoje banke koje bi sami financirali. Kada bi sve to izgradili, za deset godina bi postigli stopu rasta od 12 posto. Već za dvije godine bi na taj način riješili problem nezaposlenosti", zaključuje ekonomist.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram