Zatvori
Poslovni Puls
07/07/2012

Ništa od dogovora sa sindikatima: Vlada otkazuje kolektivni ugovor?

Nakon petog kruga pregovora Vlade i sindikata javnih službi, konačan dogovor nije postignut, ali su stajališta znatno približena...

Novo:

U pregovorima sindikata i Vlade moguć je preokret, pa od potpisivanja sporazuma koje se očekuje u srijedu možda ipak ne bude ništa. To bi značilo neuspjeh i otkazivanje kolektivnog ugovora.

Za Hrvatski radio to je najavio čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Poručio je Vladi da ako iz Zakona o reprezentativnosti, koji su poslali u Sabor, ne maknu odredbu o jačanju strukovnih sindikata, od potpisivanja sigurno neće biti ništa, a za rujan najavljuju štrajkove.

Staro:

Konkretno, prema novom kolektivnom ugovoru, ove i sljedeće godine radnici ostaju bez božićnice, regresa i jubilarnih nagrada. Ostaje im dodatak na staž, ali će se znatno mijenjati isplata naknade za prijevoz, koja više neće biti moguća u gotovini, nego samo na temelju predočenih računa, javlja HRT. Ako zaposlenik radi izvan mjesta stanovanja, do 50 kilometara, a ne do 100 kao dosad, imao bi pravo na punu refundaciju troškova za prijevoz. Iznad 50 kilometara poslodavac bi plaćao 50 posto troška prijevoza, a zaposlenik 50 posto.

Dogovoreno je i da odmah počnu razgovori o dodatku sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama, a postignut je i sporazum da se povećanje plaće iz sporazuma o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti odgađa do 1. siječnja 2013. To znači da do tada neće biti povećanja za 2,3 posto, a trebalo se uvesti od srpnja ove godine.

Sindikati još traže povrat tih davanja kada prođe kriza, ali Vlada na to ne pristaje.

"Izmjene TKU-a mogle bi biti potpisane ili pred potpisom već tijekom sljedećeg kruga pregovora idući tjedan, u srijedu", izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. "Svi nabrojeni potezi omogućili bi Vladi da ostvari svoj plan i u ovoj i idućoj godini na troškovima za zaposlene u javnom sektoru ukupno uštedi dvije milijarde kuna", rekao je Mrsić. Ponovio je da Vlada ne može probiti ovogodišnju stavku za te troškove od 21,6 milijardi kuna, a da ne dovede u pitanje proračun i kreditni rejting.

Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi naglasila je da sindikati tek moraju izvijestiti svoja tijela i članstvo o današnjim dogovorima te da će se tek nakon toga vidjeti je li dogovor postignut.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić kazao je kako je postignut zamjetan napredak. Smatra da Vlada u svojoj ponudi ne ugrožava cijenu rada, ali ističe da se novac za neisplaćene božićnice, regrese i druga prava radnicima mora vratiti kada kriza prođe.

Ujedno, Mrsić je za idući četvrtak najavio početak pregovora sa sindikatima državnih službenika i namještenika, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram