Zatvori
Poslovni Puls
10/07/2012

Damir Novotny: Nema investicija, nema novca - čeka nas recesija!

Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je za treći Dnevnik HTV-a crne prognoze sada već bivšega guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog koje je posljednji put napravio sa svojim analitičarima...

"Radi se o kontinuitetu ekonomske politike prethodne Vlade. Nema zaokreta u ekonomskoj politici. Početak mandata ove Vlade obilježen je dodatnom poreznom presijom kako bi se napunio poračun, a nove ohrabrujuće signale Vlada ne šalje niti kućanstvima niti poduzećima. Od najavljenih velikih investicija ne vidimo niti jednu važnu investiciju koju bi Vlada pokrenula. Nema novaca, nema kapitala pa je vrlo vjerojatno da će se hrvatsko gospodarstvo naći u novom valu recesije", rekao je Novotny.

Podsjetimo, analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) u ovoj godini očekuju smanjenje gospodarskih aktivnosti za 1,6%, a u 2013. rast BDP-a mogao bi iznositi 1,3%. Također očekuju da bi inflacija ove godine mogla biti 3,2%, najviše zbog poskupljenja energije, a 2013. mogla bi se smanjiti na 2,6%. Posljednja je to procjena HNB-a pod vodstvom guvernera Željka Rohatinskog.

Realni BDP u prvom je tromjesečju ove godine osjetno smanjen u odnosu na kraj prošle godine, kada je također zabilježen njegov pad, pa je hrvatsko gospodarstvo, nakon kratkotrajnog i slabog oporavka sredinom prethodne godine, ponovo zakoračilo u recesiju, navode analitičari središnje banke u najnovijem Biltenu HNB-a.

U nastavku 2012. u Hrvatskoj se očekuje postupni oporavak gospodarske aktivnosti na temelju jačanja izvoza i investicija, no na razini cijele godine realni BDP mogao bi se smanjiti za 1,6%, procjenjuje HNB-a. To je nepovoljnije od svibanjske procjene središnje banke s projekcijom pada BDP-a od oko 1%.

Ministar financija Slavko Linić tada je još bio uvjeren u ovogodišnji rast BDP-a, unatoč prognozama HNB-a. Sada, kada su prognoze HNB-a još crnje, vidjet ćemo hoće li Linić promijeniti mišljenje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram