Zatvori
Poslovni Puls
10/07/2012

Prve velike čistke: HŽ do kraja godine otpušta 2.700 zaposlenika? Sindikati negoduju...

Ministar prometa najavio je prvo veliko restrukturiranje u Hrvatskim željeznicama...

"Nije 5 do 12, nego 12 i 5 da uhvatimo korak za početak tržišne utakmice i liberalizaciju željezničkih usluga od 1. srpnja iduće godine", istaknuo je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić predstavljajući program restrukturiranja društava HŽ Holdinga na konferenciji za novinare u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

Prema tom programu, bez posla će ostati 2700 radnika. Resorni ministar istaknuo je kako je 420 milijuna kuna za otpremnine za radnike osigurano kreditom Svjetske banke i EBRD-a. Uz pretpostavku ostvarenja planiranih ulaganja i modernizacije željezničkog sustava, u sljedeće četiri godine iz HŽ-a bi trebalo otići 4.500 radnika od 17.482 koliko ih je sada ukupno u povezanim i ovisnim društvima.

Ukida se HŽ Holding, a određene tvrtke kćeri poput HŽ Carga i TŽV Gredelja idu u privatizaciju.

U Sindikatu željezničara Hrvatske ne žele prihvatiti najave o 2700 otkaza. Ističu da nije napravljen program zbrinjavanja svih radnika koji bi dobili otkaze. "Nećemo dozvoliti da ijedan radnik završi na cesti bez da ga se prvotno zbrine! Tako piše u zakonu, a mi se držimo zakona te očekujemo da ga se i ostali pridržavaju. Neće biti nikakvih otkaza", bio je kategoričan predsjednik Sindikata Branko Kreš.

Ne slaže se s ni planom restrukturiranja, u kojem se isključivo govori o otpuštanjima i raznim rezovima, umjesto da se planira kako iz aktualne situacije izvući korist za sve.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram