Zatvori
Poslovni Puls
10/07/2012

Ingra izgubila 75 posto godišnjih prihoda, vjerovnici mogu podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja

Zagrebačka Ingra, nekad jedno od najvećih i najuspješnijih hrvatskih građevinskih poduzeća, na korak je od stečaja...

Jučer je istekao rok od 60 dana neprekinute blokade Ingrinih računa, što znači da sad svaki kompanijin vjerovnik, bez obzira na veličinu svog potraživanja, može pokrenuti stečajni postupak, piše Večernji.

Ako u sljedećih 20 dana čelnici tvrtke ne nađu novac potreban za deblokadu računa, bit će po zakonu prisiljeni sami podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja. Ingrin račun blokiran je od početka svibnja kad je makedonska Agencija državnih cesta raskinula s kompanijom ugovor o gradnji magistralne ceste Štip – Strumica i naplatila jamstvo.

Ukupni ugovor bio je vrijedan nešto više od 50 milijuna kuna pa se nagađa da je iznos garancije 10 posto vrijednosti ugovora – oko 5 milijuna kuna. Ta činjenica sama za sebe svjedoči o teškoj situaciji u kojoj se Ingra nalazi. Kompaniji prihodi prošle godine iznosili su oko 281 milijun kuna, četiri puta manje nego rekordne 2008. godine.

Pritisnuta tim padom prihoda, ali i sve težom naplatom vlastitih potraživanja, kompanija je proteklih godina bilježila znatne gubitke. Sve je to rezultiralo situacijom da tvrtka, unatoč znatnoj imovini, dva mjeseca ne može otplatiti dug od 1,8 posto svog godišnjeg prihoda. Ipak, ne sanira li se taj dug u sljedeća tri tjedna, Ingra će u stečaj, a time vjerojatno i njezina imovina na bubanj.

Najvredniji dio svakako je Arena Zagreb, koju je Ingra financirala i sagradila, a potom iznajmila Gradu Zagrebu i državi. Budući da je gradnja financirana kreditom austrijske banke  BKS, ona drži i založno pravo nad nekretninom. Ode li Ingra u stečaj, banka bi vjerojatno aktivirala hipoteku i upisala se kao vlasnik iako je znatan  dio kredita isplaćen. Dapače, ako je vjerovati nedavnim tvrdnjama šefa Ingre Igora Oppenheima, Ingra još banci na ime kredita za Arenu mora platiti oko 38 milijuna eura, što je znatno manje od realne vrijednosti Arene koja bi se mogla dobiti njezinom prodajom pa se stoga može pretpostaviti kako je ta banka jedna od onih koji bi na stečaju Ingre mogli zaraditi.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram