Zatvori
Poslovni Puls
12/07/2012

Američki titani Apple i Goldman Sachs izdvojeni kao primjeri netransparentnosti u biznisu

POVEZANE OBJAVE:

Udruga Transparency International provela je istraživanje o transparentnosti multinacionalnih kompanija te napravila ranglistu 105 poduzeća. To je prvi puta da se ocjenjuju svjetske firme a ne države...

Riječ je o stotinu i pet najvećih tvrtki prema popisu američkog časopisa Forbes. Vrednovano je da li tvrtke objavljuju podatke o svojim transakcijama i plaćanju poreza te koje antikorupcijske programe su uvele. Podaci potječu isključivo iz javno dostupnih izvora kao što su internetske stranice tvrtki.

Na vrhu liste je norveška naftna kompanija Statoil te britansko-australski rudarski koncern Rio Tinto, dok začelje drže kineska Bank of Communications i Bank of China. "Za tvrtke iz država kao što je Kina, koje su na dnu liste, međunarodne norme i standardi su nešto novo", pojašnjava Robin Hodess iz istraživačkog odjela organizacije. "Ali, to se brzo mijenja. Prošle godine Kina je uvela zakone protiv korupcije u inozemstvu te ih uskladila prema propisima OECD-a."

Hodess nipošto nije htio ustvrditi da postoji povezanost između transparentnosti neke tvrtke i njenog sjedišta. Na primjer, na posljednjim mjestima su također tvrtke kao što je japanska Honda Motors ili američki megakoncerni kao Google ili Apple, a na najnižem dijelu liste su i Microsoft te Amazon.

Loše stoje i firme iz financijskog sektora. Giganti kao što su Goldman Sachs, Bank of America, VISA ili Citigroup odreda zauzimaju pozicije u donjoj trećini rangliste, prenosi DW.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram