Zatvori
Poslovni Puls
12/07/2012

Tržište rada: 15 posto više sezonskih radnih mjesta u odnosu na prošlu godinu

Tržište rada je u lipnju nastavilo u jednakom smjeru kao i prethodnih nekoliko mjeseci. Prema posljednjim podacima HZZ-a broj nezaposlenih se smanjio za 11.179 osoba, odnosno za 3,7% u odnosu na svibanj...

Pri tome je iz evidencije izašlo 30.565 osoba, što je za 16,3% manje nego u svibnju, od čega je 21.574 osoba brisano iz evidencije na temelju radnog odnosa (71%). U evidenciju nezaposlenih je ušlo 19.386 osoba, što je za blagih 2,9% više nego u svibnju.

Najveći udio u broju novoprijavljenih nezaposlenih osoba čine osobe koje su u evidenciju došle izravno iz radnog odnosa (63,4%), iako je uobičajeno u prvom dijelu godine taj broj manji nego u zadnjem tromjesečju. Otpuštanje je rezultat restrukturiranja kompanija i prilagođavanja otežanim uvjetima poslovanja. Smanjenje broja nezaposlenih na mjesečnoj razini djelom je i sezonskog je karaktera, pri čemu je u lipnju bilo za gotovo 15% više slobodnih radnih mjesta na sezonskim poslovima nego u lipnju prošle godine.

Ipak primjetan je blagi pad slobodnih radnih mjesta na sezonskim poslovima u odnosu na prethodni mjesec. Međutim, iako se zbog sezonskih kretanja broj nezaposlenih smanjuje na mjesečnoj razini, na godišnjoj razini nastavlja bilježiti rast pa je u odnosu na lipanj prošle godine broj nezaposlenih veći za 7.366 osoba. Promatrano po dobi nezaposlenih, najveći broj nezaposlenih osoba je u skupini od 25 do 29 godina, a zatim u skupini od 20 do 24 godine.

Ove dvije skupine zajedno bilježe 74.838 nezaposlenih, što je oko 25% ukupnog broja nezaposlenih. S obzirom na očekivani pad gospodarstva u ovoj godini, ne treba očekivati ni oporavak tržišta rada pa bi stopa nezaposlenosti mogla biti iznad stope u 2011. godini (18,5% vs 18%), stoji u zaključku analize iz Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram