Zatvori
Poslovni Puls
13/07/2012

Poduzetnici zabrinuti: Vlada potiče daljnje smanjivanje zaposlenosti!

Vijeće članova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) izrazilo je duboku zabrinutost stanjem u hrvatskom gospodarstvu, ali i sve izraženijom antipoduzetničkom klimom u zemlji, a najavljuje da će pokrenuti postupak ocjene ustavnosti odredbi Zakona o porezu na dohodak o retroaktivnom oporezivanju zadržane dobiti, izvijestili su danas iz HUP-a...

Na 38. sjednici Vijeća članova HUP-a ocijenjeno je da antipoduzetničku klimu dodatno pogoršavaju i neka nova zakonska rješenja koja su u svom korijenu s visokim antipoduzetničkim utjecajem. Takvim su ocijenjeni i već usvojeni zakoni (Zakon o porezu na dohodak i Opći porezni zakon), ali i prijedlozi zakona koji su u postupku (Zakon o financijskom poslovanju i Zakon o minimalnim plaćama).

Vijeće članova HUP-a, navodi se u priopćenju, odlučilo je da se pokrene postupak ocjene sukladnosti odredbi Zakona o porezu na dohodak s Ustavom RH. Time je potvrđena već prethodno iznešena najava o utvrđivanju ustavnosti odredbe kojom je oporezovana zadržana dobit u posljednjih deset godina.

Prema ocjeni sudionika rasprave ovakvo je rješenje s retroaktivnom primjenom u Zakonu o porezu na dohodak ustavno neodrživo, ali je upitno i sa strane ekonomske logike zbog negativnog utjacaja na likvidnost naših poduzeća.

Vijeće članova HUP-a usprotivilo se i promjeni Zakona o minimalnoj plaći navodeći da bi svako povećanje plaća u sadašnjim uvjetima imalo pogubne posljedice za sve radno intenzivne industrije s velikim udjelom rada u ukupnim troškovima.

Upozoreno je da će Vlada ovakvim rješenjem potaknuti dalje smanjivanje zaposlenosti, a posebice u onim industrijama koje su i najteže pogođene u ovih četiri godine duboke ekonomske krize.

Iz HUP-a pozivaju Vladu da kod donošenja svakog novog zakona utvrdi i procjene učinaka njegovih odredbi na poduzetništvo, odnosno na razinu zaposlenosti.

Ističući kako nema prirodnijeg puta nego da o učincima pojedinih zakonskih rješenja na gospodarstvo predlagatelj zakona raspravi s poduzetnicima, iz HUP-a ocjenjuju da je dosadašnja politička i zakonodavna praksa, ne samo ove Vlade i Sabora, kroz sistem pokušaja i pogrešaka iznimno neučinkovita, ali za nacionalnu ekonomiju i opasna.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram