Zatvori
Poslovni Puls
13/07/2012

Blago nam se: Radimir Čačić kaže da je ova investicija početak kraja "crnog razdoblja"

Za realizaciju projekata vodnog gospodarstva iz državnog proračuna, izvornih sredstava Hrvatskih voda te iz drugih međunarodnih izvora financiranja ove se godine planira uložiti oko 1,5 milijardi kuna, a danas su potpisani prvi ugovori, njih 158 čija je ukupna vrijednost 409 milijuna kuna...

Ugovori su potpisani s 81 komunalnim društvom, a riječ je o ugovorima za financiranje izgradnje sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Pritom je 75 ugovora iz sektora vodoopskrbe u vrijednosti od 192,7 milijuna kuna, a 83 ugovora iz sektora odvodnje i pročišćavanja i njihova je vrijednost 217,2 milijuna kuna.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić kazao je kako je riječ o prvoj tranši novaca koji će se plasirati u vodno gospodarstvo, a u rujnu očekuje potpisivanje novih ugovora.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić do početka rujna očekuje odabir još više od 1,1 milijardu kuna vrijednih projekata, što je ukupno 300 milijuna eura u realizaciji u ovoj godini, kazao je.

Čačić tvrdi kako prepreka u realizaciji projekata nije i neće biti novac, već to može biti "isključivo naša sposobnost".

"Dosad smo mogli govoriti o tome da nismo imali osigurani novac, od danas na dalje on je osiguran, sutra će ga biti toliko da je ozbiljno pitanje jesmo li ga u stanju na suvisao, odgovoran, kvalitetan način trošiti", kazao je te dodao kako su istovremeno potpisani "ozbiljni penali", ako se ne realiziraju svi ti projekti.

"Na kraju godine ćemo izmjeriti pa ćemo vidjeti da li je tih 300 milijuna eura realizirano ili samo potpisano", rekao je Čačić poručujući kako to vrijedi i za HEP i za sve druge.

Hrvatske vode i HEP su, kaže, naše uzdanice u projektima, imaju kadar, reference, a tu su i kvalitetne komunalne tvrtke koje mogu preuzeti velik dio posla na sebe.

"Svi zajedno stojimo pred jednim za Hrvatsku neobičnim zadatkom, da pokažemo da smo u stanju kvalitetno, odgovorno i pametno potrošiti novac. Dugo godina to u ovoj zemlji nije bio zadatak, već nekoliko godina, 36-37 mjeseci potpune stagnacije je iza nas. Ovo bi trebao biti početak kraja tog crnog razdoblja za investicije u ovoj zemlji", poručio je Čačić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram