Zatvori
Poslovni Puls
14/07/2012

Propao dogovor, plaće u prosvjeti idu dolje za 120 do 600 kuna!

Dogovor sindikata i Vlade je izostao. Kako se i očekivalo, od osam sidnikata javnih službi, samo su četiri potpisala dodatak Temeljnog kolektivnog ugovora koji je predložila Vlada...

Preostala četiri sindikata okupljena oko Matice hrvatskih sindikata predvođenih Vilimom Ribićem, odbila su potpisati izmjene TKU-a.

S obzirom na to da nisu potpisali svi sindikati, potpredsjednik Vlade Neven Mimica najavio je da će Vlada zatražiti postupak arbitraže. Ona bi se trebala održati idućeg tjedna, kako bi bilo jasno jesu li potpisi čelnika četiriju sindikata, koji predstavljaju tri djelatnosti (zdravstvo, kultura i socijalna skrb), dovoljni da se TKU odnosi na sve javne službe.

Gost Dnevnika HTV-a bio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Iako se očekivalo i prije sastanka Vlade i sindikata javnih službi da će dogovor izostati Mrsić je očekivao da će ipak prevladati razum. No smatra da je rasplet očekivan.

Slijedi arbitraža pet arbitara - dva predlaže Vlada, dva sindikati, a jedan je neovisan.

Zbog ovakvog ishoda pregovora neto plaća u prosvjeti past će od 1. kolovoza za 120 do 600 kuna, ovisno o tome koliko tko ima staža. Naime, Vlada odmah ukida odluku o dodatku na plaće koja je donesena u vrijeme Račanove Vlade. Dodatak je iznosio 3,5,7 i 9%, a to je trebalo vrijediti samo godinu dana, ali je zadržano sve do danas.

Mrsić se ne boji prosvjeda jer su oni, kaže, legitimno izražavanje nezadovoljstva. "Ali kojeg nezadovoljstva, pa svi smo u istom loncu", pita se ministar.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram