Zatvori
Poslovni Puls
16/07/2012

Ovako to rade Grci: Crkvi zbog krize uzeli 100 milijuna eura!

Vlast u Grčkoj planira prepoloviti izdatke iz proračuna za potrebe plaća svećenstvu, aktivnim i umirovljenim episkopima i na taj način uštedjeti 100 milijuna eura, javila je Vjerska informativna agencija (VIA)...

Navodi se da u Grčkoj ima 10.300 svećenika i oko sto aktivnih i umirovljenih episkopa, a za njihove aktivnosti do sada je iz proračuna države odlazilo 200 milijuna eura, pišu grčki mediji. Država polazi od toga da će drugu polovinu plaće svećenicima nadoknaditi sama crkva, koja se, inače, smatra najvećim veleposjednikom u zemlji.

Crkva, međuitm, navodi da to više nije tako i da je ona tokom prošlog stoljeća državi predala čak 96 posto zemljišta - oranica, pašnjaka i šuma i da ona nema sredstava za izdržavanje klera, pa će morati znatno smanjiti socijalne programe.

Država, pak, ističe da 2013. i 2014. godine treba uštedjeti 11,5 milijardi eura, pa otuda redukcije na svim poljima, pa i na račun crkve.

Crkva ukazuje na obećanja premijera Antonisa Samarasa izrečeno tijekom kampanje kada je obećavao da neće smanjivati plaće svećenicima.

"Pravoslavlje je integralni dio grčkog nacionalnog identiteta, naša kulturna i povijesna tradicija", govorio je Samaras u kampanji, podsjećaju iz crkve.

Podsjeća se i da je Samaras u kampanji govorio da se zalaže za crkvu koja je jaka, a ne slaba. Dojam je, smatraju u crkvi, da će nova vlast ići na ukidanje vjeronauka u državnim školama, što bi predstavljalo "veliki udar" za naciju.

Izvor: TPEOU/SEEbiz

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram