Zatvori
Poslovni Puls
18/07/2012

Socijalizam pobijedio kapitalizam: Kanađani po prvi put bogatiji od Amerikanaca!

U posljednjih pet godina prosječna neto vrijednost kanadskih kućanstava nadmašila je prosječnu neto vrijednost američkih kućanstava, piše časopis TIME...

A to znači da su prvi put u povijesti Kanađani bogatiji od Amerikanaca i to za više od 40 tisuća dolara u prosjeku.

Prema podacima koje je objavio ''Environics Analytics Wealth Scapes'', u 2011. godini prosječna neto vrijednost kanadskog kućanstva iznosila je 363.202 dolara, dok je prosječna vrijednost američkog iznosila 319.970 dolara. Prosječnu vrijednost kućanstva izmjerili su zbrojivši tekuće vrijednosti s vrijednostima nekretnina svakog pojedinog kućanstva, a njihov zbroj su umanjili za dug.

Prilikom izračuna u obzir su uzeli i trenutačnu relativnu slabost američkog gospodarstva, kao i jakost kanadskog dolara koji je sada gotovo jednak američkom. Rezultat je također zanemario dug javnog sektora, koji je većeg razmjera u američkom BDP-u nego u kanadskom.

Glavni razlozi kanadske ''gospodarske pobjede'' ukorijenjeni su u recesiji koja je 2008. potresla Sjedinjene Države i srušila tržište nekretnina. Američke cijene nekretnina pale su, tako da kanadske sada vrijede više.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram