Zatvori
Poslovni Puls
19/07/2012

Novi šef Svjetske banke: Kriza u Europi možda će izazvati duboku globalnu recesiju!

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim upozorio je da će europska dužnička kriza naštetiti većini regija u svijetu. Zaštita snažnoga gospodarskog napretka u posljednjih desetak godina u zemljama u razvoju od vitalnog je značenja, dodao je...

U prvom javnom govoru otkako je 1. srpnja preuzeo kormilo Svjetske banke, Kim je rekao da bi, čak i ako kriza u eurozoni bude suzbijena, i dalje mogla smanjiti rast u većini regija diljem svijeta za čak 1,5 posto.

"Velika kriza u Europi mogla bi smanjiti bruto domaći proizvod u zemljama u razvoju za 4, pa i više posto, što bi izazvalo duboku globalnu recesiju. Takvi događaji prijete mnogim nedavnim dostignućima u borbi protiv siromaštva", rekao je Kim, ističući da je tijekom posljednjeg desetljeća rast gospodarstava gotovo 30 zemalja u razvoju iznosio 6 ili više posto godišnje.

Zasad se čini da su najsiromašnije zemlje svijeta donekle izolirane od krize u eurozoni, jer nisu previše izložene globalnim financijskim tržištima. No Kim je rekao da nitko neće biti pošteđen te je pozvao europske političare da poduzme nužne korake za vraćanje stabilnosti, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram