Zatvori
Poslovni Puls
20/07/2012

NAPOKON: Digitalne geodetske karte Hrvatske dostupne na internetu

POVEZANE OBJAVE:

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak i ravnatelj Državne geodetske uprave (DGU) Danko Markovinović predstavili su preglednik prostornih podataka Geoportal kojim sve informacije iz DGU-a postaju dostupne svim hrvatskim građanima...

Na Geoportalu (http://geoportal.dgu.hr) građani mogu pronaći podatke i servise poput digitalne ortofoto karte iz 2011. u mjerilu 1:5 000, hrvatske osnovne karte 1:5 000, topografske karte 1:25 000, digitalnog katastarskog plana, središnjeg registra prostornih jedinica, aplikacija stalnih točaka geodetske osnove, te prikaz cesta, željezničkih pruga, zračnih luka i sl.

Geoportal je važna potpora nedavno izglasanom Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama jer će omogućiti ubrzanje izdavanja dozvola za gradnju i sređivanja stanja u prostoru. Svakom građaninu omogućena je brza i jednostavna pretraga podataka po vrsti i imenu prostorne jedinice, odnosno po katastarskom uredu, ispostavi, katastarskoj općini i čestici. Svi zainteresirani mogu na digitalnoj ortofoto karti vidjeti je li njihova zgrada legalna ili nelegalna.

Markovinović je najavio da će uz pomoć Geoportala biti osigurana i daljnja kontrola onih koji će eventualno nastaviti s nezakonitom gradnjom, za što će se koristiti nove metode, poput cikličkog snimanja digitalne ortofoto karte. Upozorio je da DGU nema u potpunosti svježe prostorne podatke iz ove godine, već su neki podaci stari i po 20 do 30 godina, no to će se s vremenom riješiti.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram