Zatvori
Poslovni Puls
20/07/2012

Previsoki PDV krivac zašto je Hrvatska "crna rupa" na europskoj koncertnoj karti?

Mi, uz Mađarsku, imamo najveći PDV na koncertne ulaznice u Europi - 25 posto! U Srbiji je osam posto, a u Sloveniji 8,5 posto, kaže Ivanković iz Adria Entertainmenta u razgovoru za Glas Slavonije...

"Beyonce je rasprodala koncert kod nas, ali nije u Budimpešti i Beču. Zaz rastura u istočnoj Europi, ali na Zapadu svira u klubovima. Da, veća je šansa da će koncert rasprodati Bruce Springsteen nego grupa Korn. No, veća imena znače i veći honorar i u konačnici veća produkcija nosi i veći rizik", tvrdi iskusni promotor koji je samo u posljednjih nekoliko godina organizirao hrvatske koncerte Metallice, U2, Bon Jovija, Lady GaGe, Stinga.

Na pitanje zašto ovoga ljeta organizira u pulskoj Areni samo koncert Toma Jonesa, 14. kolovoza, kad je cijelo ljeto Istra puna stranih turista koji garantiraju posjet koncertima stranih zvijezda. “Pula je nestala s koncertne karte odumiranjem Histria festivala. Arena u Puli ne prima dovoljno ljudi da bi se s relativno dobrom cijenom ulaznice mogli pokriti koncerti kakvi su se nekad ovdje organizirali. Prihod od ulaznica ne može generirati dovoljno novca. Ili ulaznice moraju biti skuplje. Oslanjati se isključivo na strane turiste i vjerovati da će zbog ferragosta biti rasprodan koncert, potpuno je pogrešno i iluzorno. Trošak open air koncerta grupa poput Red Hot Chili Peppers, bez izvođačkog honorara, dakle samo lokalni troškovi, iznose približno četiri milijuna kuna neto, što znači da biste samo za pokriće lokalnih troškova morali prodati 15.000 ulaznica”, objasnio je Ivanković koji 29. kolovoza dovodi grupu Red Hot Chili Peppers na zagrebački Hipodrom.

"Zašto nema više koncerata? Pa mi, uz Mađarsku, imamo najveći PDV na koncertne ulaznice u Europi - 25 posto! U Srbiji je osam posto, a u Sloveniji 8,5 posto. Istovremeno, prikazivanje filmova u kinima oslobođeno je PDV-a i iznosi nula posto! Nije li to nonsens?! Ja sam to plastično pokušao objasniti u uredu gospodina Čačića, ali očigledno se nije našlo primjerenim da se PDV na koncertne ulaznice smanji. Kad odbijete PDV, proviziju prodajnih mjesta i ZAMP, ispada da je neto cijena ulaznice u Hrvatskoj najniža u regiji. A bruto cijena, koju plaća krajnji korisnik, koji nema mogućnost odbitka PDV-a, visoka je. Recimo, da bismo dobili čistih 100 kuna, u Hrvatskoj cijena mora biti 125, u Sloveniji 108,5, a u Srbiji 108 kuna", rezignirano će Ivanković.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram