Zatvori
Poslovni Puls
20/07/2012

Sve vjerojatnije da će Hrvatska iduće godine zatražiti pomoć od MMF-a

Vlada će još jednom odustati od povećanja trošarina na benzin, koje se očekivalo 24. srpnja, najavio je na konferenciji za novinare ministar financija Slavko Linić. Riječ je o 15 lipa po litri, a budući  da cijena benzina i dalje raste, Vlada  je odlučila odgoditi primjenu većih trošarina sve dok se cijena benzina eurosupera ne spusti ispod 10 kuna po  litri...

"Ako dođe do smanjenja kreditnog rejtinga, tada i aranžman s MMF-om ostaje kao otvorena opcija za iduću godinu", kazao je Linić. Investicije su u prvom dijelu godine  smanjene za 10 posto iako je Vlada imala plan da se povećaju 7 posto, izvijestio je  Linić. Najviše su podbacila javna poduzeća gdje je godišnji plan investicija ostvaren tek 15 do 22 posto.

Proračun se, rekao je, zasad dobro puni, pa neće biti potrebe za rebalansom, iako su troškovi za 2 posto viši u dijelu plaća.

Dodao je kako je Ministarstvo financija realiziralo na domaćem tržištu kapitala izdanje dviju obveznica u ukupnom iznosu od oko pet milijardi kuna - četverogodišnje kunske obveznice u iznosu dvije milijarde kuna te desetogodišnje obveznice uz valutnu klauzulu u iznosu od 400 milijuna eura.

Kamatna stopa na četverogodišnje kunske obveznice je 5,75 posto godišnje, a na desetogodišnje obveznice uz valutnu klauzulu 6,50 posto. "Tim izdanjem na domaćem tržištu dobrim smo dijelom završili financijske transakcije za ovu godinu, pokrili financijske obveze i deficit projiciran u državnom proračunu", kazao je Linić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram