Zatvori
Poslovni Puls
20/07/2012

Strava: U godinu dana u Hrvatskoj izgubljeno 80.000 radnih mjesta

Iako su zahvaljujući sezonskim utjecajima podaci o zaposlenosti i broju nezaposlenih u svibnju bili malo manje turobni od travanjskih, stanje na tržištu rada je više nego zabrinjavajuće. Pokazuje to i najnovija Anketa o radnoj snazi Državnoga zavoda za statistiku...

Međunarodno usporediva stopa (anketne) nezaposlenosti u prvom ovogodišnjem kvartalu zabilježila neuobičajeno velik porast. U odnosu na lanjski prvi kvartal veća je za dva postotna boda, a u odnosu na posljednji lanjski za čak dva i pol boda - sa 13,9 na 16,4 posto. Uz tu razinu nezaposlenosti ispred Hrvatske su među zemljama EU samo dvije-tri trenutno najproblematičnije mediteranske članice eurozone.

Nagli skok anketne nezaposlenosti najviše se prelomio preko leđa osoba u naponu radne snage, između 25 i 49 godina. Kod njih je, naime, broj nezaposlenih porastao sa 129 tisuća u posljednjem lanjskom kvartalu na 156 tisuća u prvom 2012. s tim da je na godišnjoj razini povećanje bilo za oko 22 tisuće. U kategoriji mladih u dobi 15 do 24 godine nezaposlenost premašuje 40 posto, ali se na godišnjoj razini u toj skupini bilježi tek blagi porast. Dugotrajno nezaposlenih, koji posao traže dulje od dvije godine, bilo je više od 42 posto, odnosno 116 tisuća.

Prema DZS-ovoj Anketi (čiji podaci se razlikuju od standardnih mjesečnih podataka o zaposlenosti u pravnim osobama te u obrtu i poljoprivredi) u godinu dana broj zaposlenih je pao za čak 80-ak tisuća, sa 1,47 na 1,39 milijuna u prvom kvartalu ove godine. Neaktivno stanovništvo, pak, u tom je razdoblju povećano za 40-ak tisuća, na 2,07 milijuna.

Smanjenje zaposlenosti u cijelosti je praktički rezultat pada u privatnom sektoru. U gotovo svim glavnim djelatnostima iz sektora poduzetništva u zadnjih godinu dana zaposlenost je pala, a rast je zabilježen gotovo isključivo u onima koje predstavljaju javni sektor.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram