Zatvori
Poslovni Puls
20/07/2012

Slavko Linić napao poslodavce: Vi ste krivi zašto ne prolaze reforme!

U posljednjih dvadeset godina, Hrvatskom je vladalo mišljenje kako reforme koče sindikati, međutim ministar financija Slavko Linić kazao je danas da su trenutno u Hrvatskoj glavni protivnici promjena predstavnici poslodavaca, a ne radnika...

Osim nekoliko sindikata koji se protive dogovoru s Vladom, ostali su, kazao je Linić, pokazali da razumiju situaciju, da su spremni na dogovor i da su spremni pomoći da se u Hrvatskoj dogode promjene. No s druge strane, ministar kod poslodavaca nailazi samo na otpor promjenama.

"Godinama se govorilo da su poslodavci ti koji potiču promjene, koji žele mijenjati stvari, koji su napredni, a da ih ostatak društva koči. A tko je protiv promjena? Sindikati su za, a poslodavci su protiv, iako je većina poteza koje je učinila ova Vlada išla njima u korist. Pa mi smo građanima povećali PDV da bi gospodarstvo dobilo tri milijarde kuna smanjenjem doprinosa i da bi konačno moglo ulagati taj novac", kazao je Linić u intervjuu za Novi list.

Time je zapravo komentirao trenutnu situaciju u kojoj se Vlada dogovorila s dijelom sindikata o izmjenama kolektivnih ugovora, ali i to što već danima iz poslodavačke udruge stižu kritike na Vladine najave uvođenja porezne discipline, ali i rokova plaćanja, koji se skraćuju na 60 dana. Uz to, Vlada kazao je Linić, Zakonom o financijskom poslovanju, želi pomoći gospodarstvu da tvrtke u problemima prođu restrukturiranje, ali poslodavci se protive i tome.

Na pitanje je li poslodavcima zapravo najproblematičnije uvođenje roka plaćanja od 60 dana, Linić je odgovorio da se oni baš toga boje, ali ih je podsjetio da je Zakon kojim su ti rokovi uređeni na snazi još od prošle godine i da mogu biti sretni što Ministarstvo financija ne naplaćuje kazne koje su tim Zakonom predviđene.

"Tim su Zakonom, koji je uslađen s EU pa ga ne možemo povući, predviđene velike kazne, ali nama ne pada na pamet naplaćivati ih niti propitivati krivnju tih velikih menadžera, nego želimo pomoći da se gospodarstvo restrukturira. Želimo riješiti 44 milijarde kuna dugova, ali eto, oni tvrde da je Vlada antipoduzetnički raspoložena, iako mi zapravo želimo sankcionirati one neodgovorne i one koji i njima najviše štete", zaključio je Linić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram