Zatvori
Jasmin Hadzic
23/07/2012

Napokon otkriveno: Nijemci kloniraju poznate internet servise i zarađuju stotine milijuna eura

Tajnovita njemačka tvornica klon - startupa, lokaliziranih verzija poznatih (uglavnom) američkih internetskih servisa, napokon je malo otvorila vrata i dopustila nam da zavirimo u najuspješniji europski digitalni biznis...

Zloglasna njemačka braća Samwer otškrinula su vrata svog Rocket Internet startup inkubatora u vidu redizajnirane službene web stranice koja otkriva nešto više detalja o kompleksnom sustavu klon kompanija kroz koje braća Samwer kopiraju poznate američke internetske servise za lokalna tržišta diljem svijeta, javlja TechCrunch.

Na osvježenoj RI-jevoj web stranici tako je navedeno više od 50 kompanija koje je Rocket Internet pomogao pokrenuti na cijelom nizu tržišta, od Njemačke, Italije i Francuske pa sve do "egzotike" poput Pakistana i Maroka.

Zahvaljujući novoj web stranici doznajemo i kako Rocket Internet zapošljava 700 djelatnika u 25 ureda diljem svijeta, a njihove kompanije zapošljavaju dodatnih 15.000 zaposlenika.

Zanimljivo, na samoj web stranici uopće se ne spominju Samweri, što ne treba čuditi s obzirom na njihovo zaziranje od javnosti i medija koji ih često kritiziraju zbog copy-paste pristupa poslovanju na račun kojeg su zgrnuli bogatstvo.

Za one koji nisu previše upućeni u problematiku "Samwera" preporučujemo ovaj članak - dovoljno je reći da su tri brata klonirala sve poznatije startupe od AirBnB-a, pa sve do Fab-a, Pinteresta i “teškaša” Groupona, Facebooka i eBaya. I pri tom zaradili stotine milijuna eura.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram