Zatvori
Poslovni Puls
23/07/2012

Američki venture capital fondovi u prva dva kvartala uložili 13 milijardi dolara

Američka venture capital (rizična ulaganja) industrija ne osjeća krizu...

Objavila je to globalna računovodstvena i konzultanska kuća PricewaterhouseCoopers u suradnji s američkom Nacionalnom udrugom rizičnog kapitala (NVCA). U prvoj polovici godine profesionalni američki ulagači uložili su nešto više od 13 milijardi dolara u 1.707 zasebnih ulagačkih "rundi". Iako je riječ o jako dobrim brojkama, u odnosu na prošlu godinu ostvaren je pad od oko milijarde dolara, no valja imati na umu da je tijekom prošle godine (i početkom ove) nekoliko velikih tehnoloških tvrtki poput Facebooka, Zynge, Groupona i Linekdina izašlo na burzu i više nije imalo potrebu za dodatnim "rizičnim" kapitalom.

"Nastavljamo s velikom pažnjom promatrati ulaganja u mlade tvrtke koje su kritične za broj američkih inovacija. Brojke iz posljednjeg kvartala pokazuju kako su venture capital tvrtke spremne na dugoročna probojna ulaganja", rekao je predsjednik NVCA Mark Heessen.

Ako ne dođe do nekog dramatičnog preokreta, ukupna vrijednost VC ulaganja u SAD-u ove godine vjerojatno će premašiti 23 milijarde dolara iz 2010. godine, ali je također izvjesno kako prošlogodišnjih 29,5 milijardi dolara ipak neće biti preskočeno, što je i logično s obzirom na već spomenuto "otpuštanje ventila" u vidu velikih IPO-ova.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram