Zatvori
Poslovni Puls
24/07/2012

Pohvalno: BICRO financira inovativne projekte s 23 milijuna kuna

Vladina agencija BICRO nakon uspješne evaluacije odabrala 97 projekata za sufinanciranje iz Programa provjere inovativnog koncepta..

BICRO je nakon zaprimljenih 241 prijava u četvtom krugu u Program provjere inovativnog koncepta – PoC (engl. Proof of Concept), pokrenut 2010. godine, proveo postupak evaluacije prijavljenih projekata. Evaluacijski odbori po područjima sastavljeni od neovisnih stručnjaka donijeli su preporuke o sufinanciranju za 97 projekata.

Ukupna vrijednost traženih sredstava iz programa iznosi  preko 23 milijuna kuna, a privatni sektor treba uložiti  dodatnih 12,5  milijuna kuna u projekte.

Najveći broj projekata je iz područja elektronike i elektrotehnike (29,89%), ICT-a (23,71%), zatim slijede projekti iz područja prehrambene tehnologije, te naprednih materijala i medicine. Od 97 pozitivno ocijenjenih prijava u drugom dijelu evaluacije 52 projekta dolaze od strane poduzetnika što čini 53,61%, a 45 od strane znanstvenih i istraživačkih institucija što čini 46,39 % u ukupnom broju pozitivno ocijenjenih prijava.

"U svakom krugu zaprimanja prijava u Program broj prijava je sve veći, tako da je u četvrtom krugu BICRO  zaprimio 241 prijavu na evaluaciju, a njihov je broj premašio ukupan broj zaprimljenih prijava u prethodna tri kruga provedbe Programa. Na sredstva uložena iz Programa za prvih dvadeset projekata s Liste korisnici će uložiti dodatnih 3,4 milijuna kuna,  što znači da će svaka kuna uložena od strane BICRO-a privući 72 lipe iz vlastitih sredstava korisnika. Opravdanost pokretanja Programa iznova se potvrđuje u svakom krugu zaprimanja prijava. Programom se rješava jedno od uskih grla u ranoj fazi komercijalizacije istraživačkih rezultata. Inovatorima je pružena mogućnost provjere da li je njihova tehnologija ostvariva i da li potencijalno može imati komercijalnu primjenu", objasnio je Dalibor Marijanović, ravnatelj BICRO-a.

Program financiraju Vlada Republike Hrvatske i Svjetska banka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram