Zatvori
Poslovni Puls
24/07/2012

Europska kriza mogla bi stvoriti nekog novog Adolfa Hitlera

Povjesničar Geoffrey Roberts u intervjuu za RT rekao je kako smatra da trenutni uzlet ultranacionalizma u Europi podsjeća na onaj tridesetih godina prošlog stoljeća...

"Politički utjecaj nacionalizma u zadnje vrijeme jača, a ekstremističke snage rastu u raznim zemljama Europe. Mislim da to najviše ima veze s ekonomskim i političkim problemima s kojima se Europa trenutno susreće, što predstavlja ozbiljnu prijetnju čitavoj budućnosti EU-a. Ukoliko se eurozona raspadne, ukoliko pukne EU, najvjerojatniji je scenarij taj da će biti zamijenjeni različitim frontovima nacionalista. Pitanje je kakva će to vrsta nacionalizma biti, kako ekstremna i kako opasna", objasnio je Roberts.

On tvrdi kako nije nemoguće da se političar s antidemokratskim stavovima danas može dokopati vlasti kroz postojeće demokratske institucije i podsjeća na "demokratični" uspon nacističkog zločinca Adolfa Hitlera.

"Unatoč svim svojim problemima i nedostacima, EU je ipak puno bolja od ultranacionalističke alternative. Mislim da je moguće da EU preživi i nadam se da hoće. Da sam na mjestu Rusije također bi se molio za opstanak EU-a, jer bi uspon različitih oblika nacionalizma moga predstavljati ozbiljnu prijetnju i za Moskvu", zaključio je ugledni povjesničar u razgovoru za Russia Today.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram