Zatvori
Poslovni Puls
24/07/2012

RBA analitičari: Zaboravite na brzi oporavak posrnulog nekretninskog tržišta

Smanjena gospodarska aktivnost negativno utječe i na građevinski sektor. Posljednji podaci DZS-a za svibanj pokazuju nastavak pada fizičkog obujma građevinskih radova, no ipak nešto blažeg intenziteta...

Prema izvornim indeksima, građevinski radovi u svibnju 2012. u odnosu na svibanj 2011. manji su za 7,9%. Snažniji doprinos padu na godišnjoj razini došao je od izgradnja zgrada (-12,4%), dok ostale građevine bilježe godišnji pad od 4 posto.

Djelomično kao posljedica sezonskih kretanja, na mjesečnoj razini građevinski radovi bilježe rast od 9,9%. Izostanak kapitalnih investicija, smanjene obujma stambene gradnje kao i pad u broju izdanih odobrenja za građenje doveli su do smanjenja izgradnje. Pozitivne stope građevinskih radova zabilježene su zadnji puta krajem 2008. godine.
Broj izdanih odobrenja za građenje u svibnju prvi puta od listopada 2011. bilježi pozitivnu stopu rasta. U svibnju je izdano 838 odobrenja za građenje što je za 0,4% više nego u svibnju 2011. Na mjesečnoj razini rast je izraženiji (+19,7 posto).

Snažan rast na mjesečnoj razini posljedica je rasta u broju izdanih odobrenja za gradnju zgrada od 27,8%, koja u strukturi izdanih odobrenja čine gotovo 80%. Na godišnjoj razini doprinos rastu izdanih odobrenja za građenje ponajprije je došao od gradnje ostalih građevina gdje je u odnosu na svibanj 2011. zabilježen rast od 77,9%. Istodobno izdanja odobrenja za građenje zgrada bilježe godišnji pad od 9,6 posto.

"Negativni trendovi na tržištu nekretnina, koji negativno pridonose fizičkim pokazateljima u građevinarstvu će se zasigurno nastaviti i u ovoj godini. Istovremeno produljena recesija, pad gospodarstva i negativni izgledi te činjenica da većina projekata nema potrebnu dokumentaciju odgađaju početak realizacije najavljenih investicijskih projekata", poručuju analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram