Zatvori
Poslovni Puls
25/07/2012

Moody's na jesen definitivno ruši ionako slabašni hrvatski kreditni rejting?

Bonitetne kuće ozbiljno preispituju kreditni rejting Hrvatske, a sve je izvjesnije da će Moody’s na jesen srezati rejting Hrvatske za barem jednu ocjenu (sa BAA3 na C)...

Ta se agencija u upitnicima raspituje i za sindikate. Ovih je dana Moody’s na nekoliko adresa poslao upitnik u kojem pita o detaljima pregovora sindikata i Vlade, doznaje Večernji. Od domaćih analitičara htio bi saznati hoće li Vlada uspjeti slomiti sindikate i uštedjeti proračunski novac, a u slučaju da to ne uspije hoće li se proračun održati.

Otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora treba izbjeći pod svaku cijenu, ali uštede se moraju provesti. Agencije brine na koji će način Vlada srezati prava, jer ako se ne dogovori sa sindikatima, kreditori hrvatskog duga u potencijalne obveze moraju uračunati gotovo pet milijardi neplaniranih troškova, što bi bilo pogubno za državne financije.

Da za Moody’s nema svetih krava, pokazuje rezanje njemačkog kreditnog rejtinga. Ocjena ostaje AAA, ali se izgledi mijenjaju u negativne.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram