Zatvori
Poslovni Puls
25/07/2012

Sindikati kapitulirali: Postignut dogovor o kolektivnom ugovoru

Nakon četvrtog kruga pregovora između Vlade i sindikata državnih službi - postignut je načelni dogovor o budućem temeljnom kolektivnom ugovoru, javlja HRT...

Oko 60.000 zaposlenika u sljedeće četiri godine imat će za 25% nižu naknadu za prijevoz, uz već spomenuto odricanje od božićnice ove i iduće godine, regresa iduće godine te dio jubilarnih nagrada.

Službeno potpisivanje temeljnog kolektivnog ugovora bit će 2. kolovoza. "Vlada je zadovoljna. Sporazum je postignut u dobroj vjeri, s kompetentnim pregovaračima s obje strane", izjavio je ministar rada Mirando Mrsić nakon četiri kruga pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Vlada će isplatiti sve ono što treba po zakonu isplatiti tako da isplata regresa kreće 30. srpnja, najavio je Mrsić.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić kazao je kako očekuje da će KU biti potpisan 2. kolovoza, nakon što prijedloge razmotre članovi sindikata. "Možda svi članovi neće biti zadovoljni s postignutim, no ocjenjujući situaciju u zemlji, a i dio sindikata javnih službi potpisao je takav KU, odlučili smo se za potpisivanje. Dobro je što će vrijediti četiri godine, odrekli smo se nekih prava, ali ne trajno nego privremeno i želja nam je da se KU poštuje i u potpunosti provod", rekao je.

Podsjećamo, plaće i koeficijenti neće se dirati. Vlada je predložila da se jubilarne nagrade riješe aneksom u kojem bi definirali da se isplaćuju za 10, 20, 30 i 40 godina radnog staža. No pritom bi se osnovica za izračun jubilarne nagrade, s 1800 kuna, u sljedećoj godini smanjila na 900 kuna.

"Vlada ocjenjuje da se primjenom novog kolektivnog ugovora i dodatka mogu ostvariti predviđene uštede na izdacima za plaće za državne i javne službenike od 2 milijarde kuna, uz potpunu primjenu dogovorenih odredbi KU i uz poduzimanje dodatnih mjera od strane Vlade koje se odnose na prekovremene sate i ugovore o djelu", kazao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram