Zatvori
Poslovni Puls
27/07/2012

Nema nam spasa: U samom srcu turističke sezone broj nezaposlenih narastao za 3.500 osoba!

Unatoč sezonskom zapošljavanju, broj nezaposlenih na jučerašnji dan bio je za gotovo 3.500 veći nego na kraju lipnja, izračunao je Jutarnji list...

Od 2000. ovakav je trend zabilježen još samo dva puta: 2009., u jeku najgore krize, te 2000., kada se broj nezaposlenih penjao prema 400 tisuća.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Hrvatskoj je jučer bilo 298.266 nezaposlenih, a na kraju lipnja posao je tražilo 294.877 nezaposlenih.

"Ovo je posljedica gubitka radnih mjesta i zakočenoga gospodarstva, što je dodatno pojačano priljevom srednjoškolaca koji prvi put traže posao. U toj situaciji sezonsko zapošljavanje samo ublažava statistiku", objašnjava ministar rada Mirando Mrsić i najavljuje vruću jesen.

"Sezonci će se vratiti u evidencije, nastavit će se gubiti radna mjesta, a tome treba pribrojiti i one maturante koji u jesenskom roku ne uspiju upisati fakultet", rekao je Mrsić.

U jesen će nezaposlenost, očito, još nabujati, a uz to se očekuje smanjenje broja zaposlenih koji uplaćuju poreze i doprinose. Bilo da je riječ o odlasku u mirovinu ili ukidanju radnih mjesta, šteta po sustav bit će znatna jer to znači da će omjer zaposlenih koji zarađuju kako bi financirali umirovljenike i nezaposlene i dalje rasti.

Prema posljednjim mjesečnim podacima, onima za lipanj, na burzi je bilo 155.928 žena i 138.949 muškaraca. Među njima je i više od 50.000 nezaposlenih bez dana radnog staža i jednako toliko mlađih od 24 godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram