Zatvori
Poslovni Puls
27/07/2012

Slavko Linić "promijenio ploču": Nije dobro, nadamo se nultoj stopi rasta BDP-a!

Hrvatska će ispuniti zacrtani proračunski manjak u ovoj godini unatoč tome što je gospodarstvo u recesiji u posljednje tri godine te cilja ostvariti višak u proračunu u 2015. godini, izjavio je u petak ministar financija Slavko Linić u intervjuu Reutersu...

"Čvrsto ostajemo pri našim planovima vezanim za proračun, budući da smo odgovorno planirali prihode i držimo pod kontrolom potrošnju. U idućim godinama namjeravamo smanjivati potrošnju za jedan posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) godišnje te postići primarni višak u proračunu u 2015. godini", kazao je Linić. Primarni višak na koji je ministar aludirao ne uključuje plaćanje kamata.

Hrvatska vlada je za ovu godinu zacrtala primarni proračunski manjak od 2,8 posto BDP-a, nakon što je lani dosegnuo 4,1 posto BDP-a.

Hrvatsko gospodarstvo je u recesiji u posljednje tri godine, a prema prognozama analitičara, uključujući HNB i Međunarodni monetarni fond (MMF), ove će godine zabilježit pad BDP-a između jedan do dva posto.

Vlada je prvotno objavila da u 2012. godini očekuje rast od 0,8 posto, no Linić sada kaže da će biti zadovoljni i ako bude stagnacija.

"Kasnimo u pokretanju investicijskog ciklusa. Zato smo zadovoljni ako rast bude oko nule ove godine i ako izbjegnemo pad aktivnosti. U svakom slučaju, prognoziramo rast u drugoj polovini godine", kazao je Linić.

Linić je dodao da bi rast gospodarstva u idućoj godini mogao biti u visini do dva posto. "Ako uspijemo ubrzati tempo investicija, mogli bi postići rast do dva posto u 2013. godini", kazao je.

Među ostalim, za Reuters je rekao da se nada će glavne rejting agencije dati hrvatskoj Vladi pozitivnu ocjenu za mjere koje provodi i da neće donijeti odluku o smanjenju kreditnog rejtinga Hrvatske, koji je trenutno jedan stupanj iznad špekulativnog statusa, uz negativnu prognozu. "To bi bilo vrlo važno. Mislim da fiskalna konsolidacija napreduje prema planu. Kao što sam rekao, problem ostaje naš rast, ali vjerujem da ćemo vidjeti poboljšanja i na tom području u drugoj polovini ove godine", kazao je Linić.

Kazao je također da Hrvatska neće trebati sporazum s MMF-om s ciljem pomoći u provedbi reformi i fiskalne konsolidacije. Međutim, ako Hrvatskoj bude snižen rejting, kazao je Linić, takav sporazum mogao bi postati ozbiljna opcija.

"U idućim godinama naše dugove možemo servisirati i proračunske manjkove pokrivati samo kroz nova zaduženja. Na europskim tržištima kapitala sada su velika previranja i MMF bi mogao biti dobar partner u pregovorima o servisiranju naših obaveza ako se suočimo sa snižavanjem rejtinga", kazao je Linić, među ostalim, u intervjuu Reutersu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram