Zatvori
Poslovni Puls
27/07/2012

Roubini je bio u pravu: Španjolska će možda trebati 300 milijardi eura pomoći!?

Španjolska je prvi put priznala da će možda trebati punu financijsku pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda vrijednu 300 milijardi eura, kako bi se spasila od stečaja ako joj troškovi zaduživanja ostanu neodrživo visoki, izjavio je u petak jedan dužnosnik eurozone za Reuters...

Španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos to je pitanje iznio u razgovoru s njemačkim kolegom Wolfgangom Schäubleom u Berlinu prošlog utorka, kad su prinosi na 10-godišnje španjolske državne obveznice dosezale 7,6 posto, rekao je taj izvor za Reuters.

Taj novac Španjolskoj će možda biti potreban povrh već odobrenih 100 milijardi eura, namijenjenih za pomoć posrnulom španjolskom bankarskom sektoru.

To bi "rasteglo" financijske izvore eurozone do prijelomne točke, pa je Schäuble de Guindosu rekao da nije spreman razmatrati takvu pomoć prije nego fond za pomoć posrnulim članicama eurozone ESM ne počne djelovati kasnije ove godine.

"De Guindos je govorio o otprilike 300 milijardi eura za puni program, no Njemačka nije spremna sada razmatrati ideju financijskog spašavanja Španjolske. Ništa se neće dogoditi sve dok ESM ne počne funkcionirati. Jednom kad postane operativan, vidjet ćemo koliki su troškovi zaduživanja Španjolske i možda se vratimo na to pitanje", izjavio je dužnosnik eurozone Reutersu.

Španjolska je već nekoliko puta ponovila da neće trebati punu međunarodnu financijsku pomoć, poput Portugala, Irske i Grčke.

Reagirajući na izjave izvora iz eurozone, glasnogovornica španjolske vlade demantirala je Reutersu takav plan.

"Snažno demantiramo postojanje takvog plana. Mogućnost spašavanja Španjolske sa 300 milijardi eura nije bila razmatrana i o njoj se nije raspravljalo", rekla je glasnogovornica.

Prinos po 10-godišnjom španjolskim državnim obveznicama u međuvremenu je pao sa 7,64 na 6,88 posto, nakon što je jučer predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi izjavio da će Banka učiniti sve za spas eurozone.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram